Directorul ANP, despre recursul compensatoriu: Există posibilitatea să mai avem situaţii în care care calculul să nu fie corect

Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor le-a explicat celor din Consiliul de conducere al ANP care sunt cauzele care au dus la erori în aplicarea recursului compensatoriu, solicitându-le acestora să fie reţinuţi în privinţa aprecierilor referitoare la implementare. Marian Dobrică susţine că ar mai putea apărea situaţii similare.
Iulian Tudor
11 nov. 2017, 11:49
Directorul ANP, despre recursul compensatoriu: Există posibilitatea să mai avem situaţii în care care calculul să nu fie corect

„Au fost câteva situaţii în care au fost puşi deţinuţi în libertate înainte de termenul normal (..) sau după acest termen. Toate situaţiile astea sunt generate de un singur lucru: de introducerea în aplicaţie, ulterior datei de 18 octombrie, de modificări, pentru că a uitat ăla de pe secţie să spună că de fapt o camera nu era de deţinere, ci de infirmerie, fiind camera de infrmerie nu atrăgea zile câştigate, sau spaţii care, deşi sunt într-o clădire care este stabilită cu grad de conformitate sau neconfirmitate, le-au schimbat profilul, că au fost de tranzit, de deţinere sau infirmerie”, potrivit stenogramei şedinţei Consiliului de conducere a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, furnizată de Federaţia Sindicatelor din ANP.

La şedinţa care a avut loc vineri la care au participat şefi de direcţii şi reprezentanţii sindicatelor, directorul general al ANP a precizat că a dispus verificări în toate unităţile, referitoare la implementarea legii recursului compensatoriu, menţionând că ar mai putea fi situaţii în care calculul să nu fi fost corect.

„Am dispus (..) ca toate unităţile să fie luate la mână astfel încât să încercăm să coroborăm datele pe care ei le au în teritoriu cu aplicaţia noastră şi să facem cumva corecturile necesare. Acest proces va continua până în data de 15 noiembrie, când credem că vom finaliza acest proces. Până atunci există, măcar teoretic, posibilitatea să mai avem situaţii punctuale în care calculul celor şase zile să nu fie unul corect şi care să reflecte realitatea. Aceste modificări apar independent de vointa şi posibilităţile noastre de anticipare. Cei care au introdus date în aplicatie nu au înştiintat nici măcar structura de evidenţă din unitatea respectivă. (..) Şi-a dat seama că a greşit iniţial, ca să nu pară în culpa a zis că le operează şi nu le mai vede nimeni, numai că acea nouă introducere de date se repercutează faţă de toţi deţinuţii care au trecut prin acele spaţii şi nu sunt puţini. Pe parcursul a cinci ani, îţi trec printr-o camera cu zecile, dacă nu chiar cu sutele”, a precizat, în şedinţă, Marian Dobrică.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) susţine că sunt şefi de unităţi care nu au citit legea recursului compensatoriului şi nu au dispus măsuri în consecinţă în penitenciare. Întrebat dacă aceştia vor fi revocaţi, Dobrică a spus: „O să facem şi nişte demersuri în acest sens că lucurile deja se duc urât de tot, o să tragem o linie cu privire activitatea de implemntare a legii 169 şi stabilim şi nişte concluzii. Rugamintea mea, pentru toată lumea, nu e bine, în perioada asta măcar, să aruncam cu noroi unii în altii că am făcut, nu am făcut”.

Dobrică a precizat că încă se lucrează la impelmentarea legii, menţionând că nu toate unităţile au semnalat la ANP cartografierea clădirilor şi nu au ţinut evidenţa deţinuţilor pe camere aşa cum ar fi trebuit.

„Nu e momentul să ne învrăjbim (..) nu e momentul, nu se face un asemenea gest, acum, în perioada asta. Întâi ne liniştim, după care o să vedem ce şi unde s-a greşit. Sunt unităţi care au folosit fişe de cameră scrise cu creionul, mai ştergea cu guma, mai adăuga un alt deţinut pe acea fişă. (..) Insist pe acest lucru: nu vreau să aruncăm cu noroi în nimeni, volumul de muncă a fost imens şi pentru unităţi şi pentru ANP. (..)E o greşeală care se încadrează în marja de eroare omenească. Altul care stă pe margine nu ştiu dacă era mai bun. (..) Cu recursul compensatoriu încă vom mai avea de tras şi ar fi bine să fim cu toţi puţin reţinuţi în a face aprecieri în legătură cu ce a făcut unul şi ce a făcut altul”, a mai spus directorul ANP în şedinţă.

De asemenea, având în vedere că unii dintre cei care au fost condamnaţi au trecut şi prin direcţiile de arest preventiv care aparţin MAI, directorul general ANP spune că ar putea ieşi la iveală şi alte situaţii în care calculul să fie eronat, odată cu semnarea ordinului de ministru privind clasificarea unităţilor de arest preventiv, din punct de vedere al condiţiilor.

„Uitaţi-vă ce se întâmplă la poliţie, nici până astăzi, la o lună de zile de la momentul în care trebuiau finalizate documentele pentru aplicarea legii 169, nu au ordin de ministru pentru acele spaţii. Când va apărea ordinul MAI privind spaţiile, vom avea o altă influenţă în sistem, vom băga acele date şi ne vom trezi, pe baza comunicării pe care le fac aresturile, că am ţinut deţinuţi în penitenciare deşi trebuiau eliberaţi pe 19 octombrie”, a precizat Dobrică.

MAI a precizat că în acest moment ordinul de ministrul urmează traseul legal, fiind în momentul în care sunt analizate şi integrate propunerile din sistem, ulterior urmând a fi semnat.

În ultima perioadă au ieşit la iveală situaţii în care deţinuţii au fost eliberaţi fie mai devreme, fie mai târziu, pe baza calcucului efectuat ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, un deţinut obţine şase zile de libertate.

 

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică