Directorul APIA, Gheorghe Dorel Benu, reţinut de procurorii DNA

Procurorii DNA Suceava au dispus reţinerea lui Gheorghe Dorel Benu, director general în cadrul APIA Bucureşti, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de foloase necuvenite, în forma continuată şi favorizarea făptuitorului.

05 iun. 2014, 05:51
Directorul APIA, Gheorghe Dorel Benu, reţinut de procurorii DNA

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Judeţean Suceava, pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în forma continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în forma continuată, dare de mita şi omisiunea sesizării, şi Neculai Toma, medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar Veterinare Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, pentru înşelăciune, în formă continuată, şi tentativă la această infracţiune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi instigare la fals în declaraţii, în formă continuată.

Potrivit Agerpres, cei trei vor fi prezentaţi Curţii de Apel Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior a fost reţinut şi Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi consilier judeţean.

La nivelul APIA Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobarea a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

‘Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010 – 2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu), precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de aproximativ 2,4 milioane lei pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava)’, se arată într-un comunicat al DNA postat pe site-ul instituţiei.

Procurorii susţin că la constituirea grupării ce activează în cadrul APIA CJ Suceava a contribuit directorul executiv adjunct Delia Moldoveanu, care a atras şi alte persoane din afara instituţiei, determinându-l astfel pe directorul general APIA Dorel Benu să menţină în condiţii ilegale un contract de asistenţă juridică încheiat de Centrului Judeţean APIA Suceava cu un avocat. El a avut în vedere relaţiile foarte apropiate/de prietenie dintre avocat şi Delia Moldoveanu.

Citeşte şi Ancheta DNA la APIA Suceava: Dosare de subvenţie acordate unor parohii şi mănăstiri neeligibile

‘În acest context Benu l-a determinat pe directorul executiv al APIA Suceava să semneze în condiţii ilegale contracte de asistenţă juridică şi de prestări serviciu, nefiind respectată legislaţia în domeniu, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 55.000 lei. Rolul esenţial al directorului Moldoveanu era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din APIA Suceava, prin influenţa şi relaţia apropiată pe care o avea în primul rând cu directorul general al APIA Central Bucureşti şi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS, etc ). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)’, arată sursa citată.

DNA precizează că, deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal.

‘De asemenea răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Dorel Benu, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu un număr de 6 solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţie şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns. Cunoscând relaţiile apropiate ale Deliei Moldoveanu cu directorul general al APIA Bucureşti, angajaţii APIA Suceava îi solicitau acesteia sprijin pe lângă Benu, pentru a obţine plata preferenţială (faţă de alte centre judeţene) a unor drepturi băneşti stabilite de sentinţe judecătoreşti, ce puteau fi aprobate doar de ordonatorul principal de credite’, au mai constatat anchetatorii.

Citeşte şi Şeful IPJ Suceava, URMĂRIT PENAL. A intervenit să nu-i fie reţinut permisul de conducere unui şef APIA

De asemenea, Dorel Benu a bugetat şi posturi pentru APIA Suceava, la cererea şi după bunul plac al Deliei Moldoveanu (de la un număr de 16 la 32), directorul solicitându-i să refacă şi să falsifice Notele de fundamentare.

‘Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, cum ar fi inculpatul Toma Neculai, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registrul National al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic. Pentru completarea dosarelor de subvenţie cu paşapoartele animalelor, Toma Neculai a solicitat copii xerox de la DSVSA Suceava pentru 1.000 de astfel de documente’, adaugă sursa citată.

DNA precizează că inculpata Moldoveanu şi alte doua funcţionare, în mai multe rânduri, folosind şi fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti, au achiziţionat diverse produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina de la firme, pe care le ofereau unor persoane cu funcţii de conducere de la APIA central Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.