Directorul celui mai mare producător de medicamente din România, avertisment pentru Guvern. „Opriţi toate compensările. Milioane de români au un apetit nemaiîntâlnit pentru consum. Ţineţi banii pentru la iarnă când lucrurile o vor lua razna”

Medicul Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, cea mai mare fabrică de medicamente din România, și directorul executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din România.

28 iun. 2022, 19:06
Directorul celui mai mare producător de medicamente din România, avertisment pentru Guvern. „Opriţi toate compensările. Milioane de români au un apetit nemaiîntâlnit pentru consum. Ţineţi banii pentru la iarnă când lucrurile o vor lua razna”
Dragoș Damian, director executiv PRIMER

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Care criză? Nu mai vorbiţi prostii, nu e nici o criză în România. Uitaţi-vă în jurul vostru, nu a mai existat o astfel de explozie de consum din 2019

„Domnule Presedinte Nicolae Ciuca, Domnule Presedinte Marcel Ciolacu, pentru numele lui Dumnezeu, opriti toate ajutoarele, compensarile, plafonarile, subventiile, scutirile, etc. Tineti banii pentru investitii sau pentru la iarna, atunci cand lucrurile o vor lua razna.

Preţul carburanţilor se reduce cu 50 de bani. Ordonanţa a fost aprobată în Guvern DOCUMENT
Milioane de romani la cumparaturi, in masini in trafic, la munte, la mare, in aeroporturi, in Turcia, in Grecia, in Bulgaria, la nunti, la festivaluri, pe terase – un apetit nemaiintalnit pentru consum. Si inca nu a inceput din plin sezonul de vacante si concedii, marile festivaluri sunt in iulie si august iar soldarile incep in septembrie.

Sunt liste de asteptare pana si la Business la cursele regulate catre destinatiile de vacante, iar despre locuri la chartere nici nu poate fi vorba”, spune Dragoş Damian.

„Si totul se intampla pe o inflatie de 15%, cu traiectorie spre 20%, din cauza banilor din ajutoare, compensari, plafonari, subventii, scutiri, etc.. O sa fie un boom de crestere economica, de care din pacate n-o sa se bucure nimeni, poate cu exceptia unor domenii economice care de voie, de nevoie, recunosc printre dinti ca au o crestere si de peste 25%.

Si totul se intampla in timp ce romanii se plang din cauza acestei inflatii si asteapta noi ajutoare, compensari plafonari, subventii, scutiri, etc., care vor alimenta, ati ghicit, inflatia.

Revenge-buying, revenge-selling, revenge-traveling. Oricum i-ar spune la descatusarea de dupa 2 ani de stat in casa dar si cu temerea ca un nou val pandemic sau razboiul iarasi n-au sa-i mai lase sa-si cheltuie banii, romanii arunca in lupta toate economiile, pentru ca, asa cum au fost obisnuiti, mai mult ca sigur ca si in toamna Guvernul va da drumul la noi proiecte de ajutoare, compensari, plafonari, subventii, scutiri etc.

Economistul șef al BNR: O prioritate zero ar fi ca oamenii să se gândească la izolarea termică a clădirilor / ”Cine nu are 5.000 de euro puşi deoparte să apeleze la bănci”
Asadar, economiile facute in pandemie, banii proveniti din munca cinstita dar si din evaziunea fiscala si munca la negru si din toate tipurile de interventii facute (desigur cu intentii bune) de Guvern in ultimul an se vor evapora intr-un consum epic si o vara de distractii. De data asta sper ca analistii sa nu se mire daca o sa avem din nou o crestere de 5%, poate chiar de 10%, in trimestrele doi si trei. Trebuie subliniat din nou, o crestere de care se vor bucura foarte putini.

In presa, de dimineata pana seara, politicieni, profesori, analisti, consultanti, etc., isi pierd vremea in dezbateri savante de nonsens economic – nu daca sa intervenim pe piata combustibililor, ci cum – facand praf principii fundamentele ale capitalismului: daca exista cerere, oferta poate face ce vrea ea atata vreme cat nu exista intelegeri pe preturi. Astfel incat, oricat de tentati ar fi politicienii sa intervina, toate ajutoarele, compensarile, plafonarile, subventiile, scutirile, etc., trebuie oprite imediat pentru ca nu fac altceva decat sa scumpeasca oferta si sa agraveze inflatia. #CharityLedGrowth, ceea ce se incearca acum, este o utopie. Ne trebuie toti banii, vine iarna”, conchide Dragoş Damian.


loading...
Partenerii noștri