Directorul CET Bacău, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă

Directorul economic al SC CET SA Bacău a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru cumpărare de influenţă, după ce ar fi încercat ”să îşi adjudece” printr-o firmă a unui om de afaceri martor în dosar mai multe contracte de transport cărbune, apelând la un consilier judeţean care a spus că îi poate ajuta prin legăturile pe care le are în conducerea centrală a unui partid politic. Consilierul ar fi cerut în schimb 500.000 de lei, bani care ar fi urmat să ajungă la formaţiunea politică.

28 dec. 2016, 09:24
Directorul CET Bacău, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Gabrielei Mazilu, la data faptei director economic al SC CET SA Bacău, pentru cumpărare de influenţă. Totodată, în acelaşi dosar a fost trimis în judecată, tot în stare de libertate şi soţul Gabrielei Mazilu, Ovidiu Mazilu, pentru aceeaşi infracţiune, de cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, ”în vara anului 2010, SC CET SA Bacău şi SC Electrocentrale Oradea SA urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziţionat de la Societatea Naţională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care inculpaţii Mazilu Gabriela şi Mazilu Ovidiu şi un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să şi le adjudece prin intermediul unei societăţi controlate de acesta din urmă”.

Omul de afaceri a luat legătura cu un consilier judeţean din Consiliul Judeţean Hunedoara care i-a spus că are influenţă pe lângă conducerea centrală a unui partid politic şi îi poate asigura încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău şi Oradea făceau parte din aceeaşi formaţiune politică.

”Pentru a-şi exercita influenţa pretinsă, consilierul judeţean i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiţi de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoştinţă soţilor Mazilu Gabriela şi Mazilu Ovidiu şi cu care aceştia au fost de acord. Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume cât şi cu plata unui avans de 50.000 de euro”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru a obţine banii ceruţi ca avans, Gabriela Mazilu, în calitate de director economic al SC CET SA Bacău, a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri.

”Astfel, în luna septembrie 2010, cei doi inculpaţi şi omul de afaceri au remis consilierului judeţean, în patru tranşe, suma totală de 210.000 lei. Deşi acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reuşit să încheie contractele de transport cărbune respective”, potrivit comunicatului DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Totodată, cauza a fost disjunsă pentru continuarea cercetărilor faţă de persoana care, la data faptelor era consilier judeţean, având în vedere că aceasta este subiectul unei proceduri de extrădare, fiind condamnată definitiv într-un alt dosar penal, mai precizează procurorii DNA.

În 12 octombrie 2015, Gabriela şi Ovidiu Mazilu au fost trimişi în judecată de către DNA, în alt dosar, pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.


loading...
Partenerii noștri