Directorul FBI avertizează: Statul Islamic poate crea o diasporă teroristă

Directorul Biroului Federal de Investigații al SUA (FBI), James Comey, estimează că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) ar putea să reprezinte o amenințare teroristă și după sfârșitul așa-numitului 'califat' pe care ea l-a proclamat în teritoriile cucerite în Siria și Irak, dacă înfrângerea ei militară în aceste teritorii va avea ca efect răspândirea unei 'diaspore' de teroriști în lume.

14 iul. 2016, 18:37
Directorul FBI avertizează: Statul Islamic poate crea o diasporă teroristă

‘Pe măsură ce califatul se diminuează, SI va fi tot mai disperat să-și arate vitalitatea și ar putea recurge în acest scop la atacuri asimetrice și la mai multe acțiuni teroriste’, a avertizat joi directorul FBI în timpul unei audieri în Congresul american.

‘Odată distrus califatul, trebuie să fim atenți la următoarea mișcare (…) Din califat va pleca o diasporă, mii de combatanți vor fugi în altă parte’, a adăugat James Comey, menționând totodată că FBI depune eforturi pentru a supraveghea aceste deplasări ale teroriștilor ‘înainte ca ei să ajungă în SUA și să ucidă oameni nevinovați’, informează Agerpres.

Citeşte şi Risc de ATENTATE TERORISTE în Europa. Jihadiştii s-au infiltrat pe continent

La rândul său, secretarul pentru Securitate Națională, Jeh Johnson, a afirmat că pe plan militar se înregistrează progrese în lupta împotriva SI, iar această grupare este tot mai slăbită, dar a subliniat în același timp necesitatea de a se monitoriza în continuare capacitatea ei de a executa atacuri în alte țări și de a atrage noi membri. ‘Sub nicio formă nu putem considera că a fost slăbită capacitatea SI de a comite atacuri externe’, a avertizat el.