Directorul FMI cere modificarea sistemelor de recompensare a bancherilor

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a lansat miercuri un apel pentru modificarea sistemelor de recompensare a bancherilor, în ideea eliminării stimulentelor distorsionate care au dus la criza financiară globală, transmite AFP.

06 mai 2015, 19:29
Directorul FMI cere modificarea sistemelor de recompensare a bancherilor

Autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au cerut băncilor să dea dovadă de moderație când vine vorba de politica de recompensare a angajaților. În plus, au fost introduse și o serie de reguli precum limitarea bonusurilor de către UE la 200% din salariul de bază, informează Agerpres.

Cu toate acestea, Lagarde insistă că mai sunt multe lucruri de făcut. ‘Stimulentele legate de metodele de recompensare trebuie să se modifice astfel încât recompensele să nu mai fie legate de acțiunile pe termen imediat precum și de asumarea de riscuri excesive’, a declarat Christine Lagarde la o conferință pe teme de finanțe și etică la care a participat și președintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen. Lagarde a adăugat că studiile FMI sugerează că bonusurile ar trebui legate de performanțele pe termen lung și de soliditatea companiei iar angajații trebuie să fie obligați să returneze bonusurile în cazul în care abaterile lor au afectat performanțele firmei.

De asemenea, Christine Lagarde a apreciat că majorarea numărului de femei din fruntea marilor instituții financiare ar putea ajuta la îmbunătățirea stabilității financiare. Mai puțin de 20% din pozițiile consiliilor de administrație ale băncilor sunt ocupate de femei, care de asemenea dețin doar 3% din pozițiile de director de bancă. ‘În mod clar, trebuie să schimbăm acest lucru’, a spus Lagarde, adăugând că prin includerea unui număr mai mare de femei ar putea ajuta la schimbarea ‘culturii’ în sectorul financiar precum și la alinierea stimulentelor financiare cu obiectivele sociale.

Conferința ‘Finanțe și Societate’, organizată de Institutul pentru o nouă gândire economică (INET), reunește la Washington responsabili din mediul economic și directori de companii din întreaga lume.