Directorul FMI se plânge de lipsa unui comportament matur în negocierile cu Grecia

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a estimat miercuri că este necesar ''puțin mai mult comportament matur'' în negocierile cu Grecia cu privire la continuarea programului de asistență financiară internațională.

02 iul. 2015, 06:02
Directorul FMI se plânge de lipsa unui comportament matur în negocierile cu Grecia

Grecia a devenit marți prima țară dezvoltată care intră în incapacitate de plată față de FMI și astfel este privată de resursele Fondului. ‘Dat fiind nivelul de incertitudine și de confuzie, cred că încă este necesar puțin mai mult comportament matur”, a declarat șefa FMI într-un interviu pentru canalul de televiziune CNN International.

”În mod clar, nu este o veste bună pentru FMI, dar Fondul este solid”, a reacționat Lagarde, care și-a exprimat speranța că diferendul financiar cu Atena va fi aplanat. În opinia sa, problema greacă trebuie să fie soluționată într-o manieră echitabilă, pentru a nu le da celorlalte state membre ale FMI impresia că Grecia beneficiază de un ”tratament preferențial”.

Citeşte şi Comisia Europeană dă asigurări că zona euro „poate rezista” indiferent de ce se întâmplă în Grecia

Autoritățile de la Atena au depus, in extremis, o cerere de amânare a plăților asupra căreia instituția internațională se va pronunța în următoarele săptămâni, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Decizia finală îi revine Consiliului de administrație al FMI, ce reprezintă cele 188 de țări membre ale FMI și în care SUA și statele membre ale Uniunii Europene dețin aproape 50% din voturi. Dacă cererea Atenei va fi acceptată, Grecia nu ar mai fi considerată în incapacitate de plată față de Fond și ar avea din nou acces la resursele acestuia, în condițiile în care țara încearcă să ajungă la un acord cu instituțiile europene.

Citeşte şi FMI, despre criza din Grecia: O amânare a plăţilor nu ajută ţările aflate în criză

Miniștrii de finanțe din statele zonei euro (Eurogrup) au hotărât miercuri seară, în cadrul unei teleconferințe, să continue negocierile cu guvernul de la Atena numai după ce se vor afla rezultatele referendumului de duminică, 5 iulie, prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internaționali.

Anterior, premierul grec Alexis Tsipras le ceruse concetățenilor săi, într-un mesaj televizat, să respingă la referendum ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară. El a susținut că dorește astfel să obțină un acord ‘mai bun’ și mai ‘just din punct de vedere social’, pe baza ‘propunerilor alternative’ formulate de guvernul său.