Directorul INHGA: Trebuie să fim atenţi la evoluţia în bazinul Dunării

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) Marius Mătreaţă a declarat, joi, că autorităţile trebuie să supravegheze cu atenţie evoluţiile în bazinul Dunării, ţinând cont că pe sectorul sârb a plouat foarte intens.

15 mai 2014, 17:35
Directorul INHGA: Trebuie să fim atenţi la evoluţia în bazinul Dunării

‘Trebuie să avem în vedere pentru zilele şi săptămânile următoare evoluţia în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară. În Serbia, în bazinul hidrografic al râului Sava (…) au fost ploi deosebit de mari. În ultimele 24 de ore au avut loc creşteri de niveluri de până la 7-8 metri. Prognozele pe care le-am primit de la colegii din Serbia pentru valorile de pe Sava au crescut cu 2.000 de metri şi depăşesc valorile maxime care s-au înregistrat pe acel sector în viitura istorică din aprilie 2006. Prognozele pentru debitele la intrarea în ţară pe Dunăre se situează în jurul valorii de 10.000 de metri cubi pe secundă, nu înseamnă probleme deosebite, decât dacă se vor cupla cu contribuţii importante pentru afluenţii de pe sectorul românesc mai ales în zona de vărsare aval Galaţi, dacă Siretul va rămâne la debite foarte mari şi dacă în continuare vom avea precipitaţii importante în acest bazin’, a spus Mătreaţă în cadrul Comandamentului pentru inundaţii convocat la Guvern de premierul Victor Ponta, potrviti Agerpres.

Şeful INHGA a precizat că joi a fost emis cod roşu în judeţele Vrancea şi Olt.

‘Aşteptăm nişte valori maxime de niveluri în această zonă undeva foarte apropiate de valorile maxime care s-au înregistrat pe 20 aprilie în bazinul Vedea’, a afirmat Mătreaţă adăugând că există ‘posibilitatea de a avea probleme în bazinul Trotuş’.

Acesta a mai anunţat că a fost extins codul portocaliu în judeţul Bacău şi pentru problemele generate de instabilitate s-a instituit cod portocaliu şi pentru torenţi, versanţi şi râurile mici din judeţele Suceava, Neamţ Botoşani şi Iaşi.