Directorul OLAF: DLAF nu blochează proiectele, anchetează când sunt puternice suspiciuni de fraudă

Directorul general al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat că instituţia sa şi departamentul corespondent din România, DLAF, nu se ocupă de controlul proiectelor cu fonduri europene şi nu determină blocarea acestora, ci de investigarea suspiciunilor de fraudă.
Iulian Tudor
14 mai 2013, 13:33
Directorul OLAF: DLAF nu blochează proiectele, anchetează când sunt puternice suspiciuni de fraudă

Giovanni  Kessler a arătat că preşedintele Traian Băsescu a ridicat în întrevederea de marţi de la Palatul Cotroceni subiectul controalelor excesive care duc uneori la blocarea proiectelor cu fonduri europene, însă DLAF şi OLAF nu se ocupă de acestea, scrie Mediafax.

Preşedintele a menţionat problema controalelor şi cum aceste controale privind folosirea banilor europeni pot duce la amânarea desfăşurării proiectelor. El a arătat acest risc în mod direct, dar nu s-a referit la DLAF şi nici la OLAF, ci la controalele administrative, care nu sunt investigaţiile de care ne ocupăm noi. Noi ne ocupăm de anchetarea fraudelor. Controalele trebuie făcute de instituţiile administrative, de auditori, de sistemul administrativ de control, pentru a descoperi nu doar fraude sau corupţie, ci şi dacă banii sunt folosiţi corect”, a afirmat Kessler.

El a asigurat că DLAF şi OLAF intervin numai în ultimă instanţă pentru a investiga, după ce paguba prin fraudarea fondurilor europene a fost făcută.

Pe de altă parte, oficialul OLAF a arătat că la nivelul Comisiei Europene este cunoscută problema controalelor administrative care pot tergiversa derularea proiectelor europene şi tocmai de aceea s-a transferat tot mai mult responsabilitatea în plan naţional, la autorităţile administrative din statele membre, însă Bruxelles-ul trebuie să se şi asigure că aceste controale sunt făcute eficient şi banii europeni ajung la cine trebuie.

Kessler a mai arătat că şi litigiile privind derularea programelor cu fonduri europene şi apelarea la instanţele de judecată de către agenţii privaţi reprezintă o problemă care duce la blocarea procesului de derulare a fondurilor europene.

Preşedintele Băsescu a spus marţi, la începutul întrevederii cu directorul general al Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), Giovanni Kessler, că departamentul corespondent din România, DLAF, exagerează uneori cu controlul proiectelor cu fonduri europene, ceea ce determină blocarea acestora.

„Trebuie clarificat de ce este aşa mare numărul de rapoarte care vă sunt transmise de DLAF din România, pentru că – o să fiu foarte sincer cu dumneavoastră – uneori am impresia că din cauza birocraţiei sau pentru a acoperi activitatea unora dintre instituţiile noastre, uneori exagerează cu controalele. Unele dintre proiecte sunt blocate din cauza acestei abordări”, a afirmat Băsescu, potrivit imaginilor de la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Kesller, transmise de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a adăugat că nu a cerut niciodată DLAF să îşi diminueze vigilenţa, însă trebuie ajuns în acest sens la un nivel optim care să nu mai ducă la blocarea proiectelor.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii, condamnați să trăiască cu chirie. Locuințele devin un lux inaccesibil
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării