Directorul Orange, reţinut în cadrul unei anchete ce o vizează pe şefa FMI, Christine Lagarde

Stéphane Richard, directorul companiei franceze de telecomunicații Orange, a fost reținut de poliție în legătură cu o anchetă judiciară privind o afacere controversată făcută de omul de afaceri francez Bernard Tapie, potrivit France24.

10 iun. 2013, 08:59
Directorul Orange, reţinut în cadrul unei anchete ce o vizează pe şefa FMI, Christine Lagarde

Stéphane Richard este acuzat în acest dosar de arbitraj că l-a favorizat pe Bernard Tapie, în cadrul anchetei privind cesiunea Adidas.

Richard era, la momentul respectiv, șeful de personal al ministrului de Finanţe de atunci, Christine Lagarde, care conduce astăzi FMI.

Actualul director al FMI, Christine Lagarde, este verificată în cadrul unei anchete privind nişte plăţi compensatorii despre care se crede că au fost acordate ilegal de către Lagarde lui Bernard Tapie, susţinător al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Este vorba, concret, despre o afacere din 2008, în care omul de afaceri Bernard Tapie ar fi primit aceste copmpensaţii de la Lagarde, care era în vremea aceea ministru de Finanţe. În această anchetă, Lagarde este bănuită că ar fi procedat ilegal aprobându-i lui Tapie suma de 285 de milioane de euro pentru un arbitraj privind vânzarea Credit Lyonnais Adidas.

Este vorba despre un proces care a început între Tapie şi statul francez şi a durat 19 ani. Lagarde a intervenit apoi  ca ministru al Finanţelor şi a cerut trecerea la procedura extrajudiciară de arbitraj. Judecătorii care compuneau panelul de arbitraj  au decis ca statul francez să plătească acele compensaţii.

Lagarde a fost acuzată de deturnare de fonduri publice şi de complicitate la fals, potrivit surselor franceze. Ea a negat însă toate aceste acuzaţi. „Această anchetă va ajuta la descoperirea adevărului, exonerând-o pe clienta mea de orice acuzaţie”, a spus avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet.


loading...