Directorul Romgaz Târgu Mureş şi alte trei persoane din conducere, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Directorul Sucursalei Târgu Mureş a Romgaz şi alte trei persoane din conducerea unităţii au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru abuz în serviciu, după ce ar fi hotărât ca o lucrare de deviere a unor conducte, care trebuia executată de o asociere din care făcea parte şi Primăria, să fie făcută din bugetul societăţii naţionale.

21 mart. 2016, 19:55
Directorul Romgaz Târgu Mureş şi alte trei persoane din conducere, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a lui Avram Pantelimon, la data faptei, director al Sucursalei Târgu Mureş a SNGN Romgaz, a lui Ioan Ştefan, la data faptei, directorul tehnic al sucursalei, a lui Emil Valentin Mincan, şeful Secţiei de Producţie a unităţii, şi a lui Ioan Tiberiu Olaru, şeful Serviciului Proiectare al Sucursalei Târgu, notează news.ro.

Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în primăvara anului 2014, Pantelimon Avram, Emil Valentin Mincan, Ioan Ştefan şi Ioan Tiberiu Olaru, invocând existenţa unor presupuse defecte şi emanaţii de gaze, au hotărât, în mod nejustificat, ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducţiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte şi Primăria Târgu Mureş, să fie realizată din bugetul propriu al societăţii naţionale Romgaz.

„Devierea conductelor era realizată în condiţiile construirii unui cartier de locuinţe în oraş. Acest lucru a fost posibil prin încălcarea, de către cei patru inculpaţi, a normelor legale privind disciplina financiară şi în construcţii, a legislaţiei specifice din domeniul gazelor naturale şi mai mult, fără să existe o justificare tehnico-economică”, arată procurorii.

Prin înregistrarea acestor cheltuieli nejustificate în contabilitatea SNGN Romgaz – Sucursala Târgu Mureş s-a produs un prejudiciu în bugetul acestei societăţi în sumă de 160.649,06 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în favoarea asocierii care trebuia să execute lucrarea respectivă.

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor patru inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş.

În 27 ianuarie, Pantelimon Avram, Emil Valentin Mincan, Ioan Ştefan şi Ioan Tiberiu Olaru au fost reţinuţi de procurorii DNA, ulterior ei fiind puşi sub control judiciar de Tribunalul Mureş.