Directorul TAROM Turcia, despre seara puciului: Într-un întuneric beznă, câţiva bărbaţi alergau cu pistoale în mână

Camelia Enescu, director TAROM Turcia, a povestit, într-un interviu acordat life.ro, despre cum a trecut de la starea de şoc la frică, despre cum este să te trezeşti în stradă printre tancuri, cum a scăpat în seara atentatelor din iulie de pe aeroportul Ataturk şi cum se gândeşte la o relocare în România, mai ales că, spune ea, "a părăsit aeroportul cu aproximativ jumătate de oră înainte de atentate". Lovitura de stat de vineri de la Istanbul a găsit-o pe Camelia Enescu la birou şi a gestionat situaţia aeroportului preluat de armată cu o echipă de trei oameni timp de 24 de ore.
Iulian Tudor
17 iul. 2016, 11:58
Directorul TAROM Turcia, despre seara puciului: Într-un întuneric beznă, câţiva bărbaţi alergau cu pistoale în mână

„Dumnezeu mi-a arătat că mă iubeşte pe 28 iunie 2016! Şi îmi pare rău că nu am reuşit să mă gândesc mai profund la asta! Am părăsit aeroportul cu aproximativ jumătate de ora înainte! Uitându-mă la ştiri, am crezut că grozăviile văzute pe ecran reprezintă maximul groazei! M-am înşelat! A doua zi, la 5 dimineaţa, am simţit mirosul de carne arsă şi am văzut cearcănele şi privirea unor ochi adânciţi în orbite – ochii colegilor care scăpaseră ca prin minune! Am observat elanul tuturor de a spăla urmele şi de a reconstitui totul, dar şi disponibilitatea de a oferi informaţii: „aici i-a zburat capul unuia, iar piciorul la 50 de metri în partea cealaltă!” După acelaşi model, copilul meu era singur acasă profitând de disponibilitatea de timp pentru jocurile pe tabletă!”, a povestit Camelia Enescu în interviul acordat life.ro.

Camelia Enescu a lucrat la TAROM România, apoi a devenit directorul general al TAROM – biroul din Israel, pentru ca apoi, să devină director general TAROM Turcia.

Şi-a sacrificat timpul petrecut alături de copil, a trăit mulţi ani în Israel, apoi Turcia, iar fiica sa a fost crescută de bunici. „Prin ochii unei fetiţe de 12 ani, lumea pare diferită şi mirajul Turciei – ţara cu vacanţe de vis şi oameni lipicioşi – ţară în care ieri spunea că ar încerca să meargă la şcoală, se năruie subit: „Mami, m-am răzgândit, trebuie să plecăm de aici, iar tu vii cu mine! Ne ducem în ţara noastră mică!” Uneori, maturitatea înghesuită în universul unui copil ne dă lecţii, nu-i aşa?”, a mărturisit directorul TAROM, care explică în acelaşi interviu pentru life.ro ce s-a întâmplat în ultima lună, după atentatele de pe Ataturk.

Citeşte şi Mărturiile CUTREMURĂTOARE ale românilor din infernul de la Istanbul: „A început să se tragă, lumea se panica, a fost de coşmar”

„În religia musulmană înmormântarea are loc în ziua decesului, dacă acesta a survenit în cursul dimineţii şi a doua zi, în cazul în care acesta a survenit în cursul după-amiezei sau seara. Aşadar, pe 30 iunie la prânz, cele 14 fotografii ale celor ce şi-au pierdut viaţa în seara zilei de 28 iunie, fiind on-duty, au fost aşezate pe un piedestal negru, sub un imens steag roşu cu chipul lui Kemal Ataturk, în proximitatea intrării în aeroport. Între timp, le-am numărat: sunt 16 fotografii acolo! Toate ecranele afişau o fundiţă neagră pe fond alb, în locul numărului de zbor şi al destinaţiei, iar sute de angajaţi, altădată concurenţi, stăteau umăr la umăr cu garoafe roşii în mâini şi capetele plecate. După un discurs de câteva minute, sute de glasuri cântau hotărât şi tare:;”.

Camelia Enescu a vorbit şi despre recenta lovitură de stat de la Istanbul. A lucrat 24 de ore nonstop şi a gestionat cu bine criza, în contextul în care „compania TAROM a fost prima linie aeriană non-turcă care a operat pe aeroportul Ataturk după declanşarea loviturii de stat”, aşa cum a afirmat managerul.

„La ieşirea din parcarea aeroportului, drumul se îngusta având în faţă două tancuri ale armatei şi o sumedenie de oameni înarmaţi lângă ele. Mi-au făcut semn să trec şi, cu respiraţia oprită, m-am strecurat mai departe. Pe ambele străzi oameni cu bagaje, plase, copii stăteau uitându-se dezorientaţi. La prima intersecţie, într-un întuneric beznă, câţiva bărbaţi alergând cu pistoale în mână trăgeau focuri de armă. Tocmai ce mă felicitam pentru că reuşisem să înaintez, când am văzut în faţa mea zeci de maşini care blocau drumul, iar parte a acestora încercau să întoarcă. Am urmat modelul şi, încolonaţi, am întors pentru a o lua pe contrasens cu avariile pâlpâind. În final, am ajuns la timp pentru a fi la locul potrivit în decursul raidurilor aeriene, care au zgâlţâit serios pereţii!”, a descris admosfera Camelia Enescu.

Directorul TAROM Turcia a trecut prin multe experienţe care au marcat-o, care o fac să se gândească la o relocare în România. În Israel, la Tel Aviv, a trecut printr-o situaţie asemănătoare cu cea de pe Ataturk. „Am părăsit Shuka Karmel cu o oră înaintea unuia dintre atentate. Am fost convinsă că din acest punct de vedere situaţia va fi cu mult diferită în bine. Se pare ca m-am înşelat”.

„Am văzut, însă, şi mii de oameni veniţi în Istanbul în scop turistic, îngroziţi, panicaţi, cu copii mai mici sau mai mari, ori copii plecaţi la olimpiadă fără părinţii lor, blocaţi în aeroport, oameni cu probleme medicale, în situaţii delicate. În ciuda faptului că experienţa m-a făcut adaptabilă în medii culturale diferite, nu reuşesc să asimilez cultural posibilitatea decapitării unui om, pentru că are opinii diferite sau pentru că cel mai probabil a urmat un ordin”, sunt cuvintele Cameliei Enescu.

Citeşte şi Revolte în Turcia: Noi arestări de judecători şi militari pentru implicare la lovitura de stat eşuată

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump, așa cum nimeni nu l-a mai văzut. Imginea face ocolul Pământului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare