Directorul unei şcoli din Iaşi, acuzat de violenţă, a demisionat, dar a rămas la catedră

O profesoară a şcolii din Bosia, care a fost şi director, este reclamată de cadrele didactice, de părinţi şi elevi, că este violentă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi demarând o anchetă. Femeia a demisionat, însă cei care o acuză spun că se tem pentru că a rămas, totuşi, cadru didactic.

20 dec. 2017, 20:31
Directorul unei şcoli din Iaşi, acuzat de violenţă, a demisionat, dar a rămas la catedră

Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitat (USLIP) Iaşi a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a primit, încă din luna octombrie, sesizări de fapte de violenţă fizică şi psihică de la colegii săi, angajaţi la Şcoala din Bosia. Potrivit acestora, directorul şcolii ar fi lovit elevii şi s-ar fi purtat necorespunzător cu cadrele didactice. Un incident a avut loc chiar în timpul vizitei efectuate de acesta la şcoală.

„În momentul în care am ajuns în incinta şcolii, parterul era plin de copii, părinţi şi profesori. Doamna directoare când m-a văzut m-a apucat de mâini şi m-a împins brutal în faţă. Era într-o evidentă stare de surescitare. Am profitat de un moment de neatenţie din partea dumneaei şi am invitat afară câteva cadre didactice. În timp ce discutam a ieşit un copil căruia îi curgea sânge pe faţă. Mama venea din urmă şi mi-a spus „Uitaţi, mi-a bătut copilul acum”. Iniţial am crezut că a spus copilul ceva. Am întrebat ce s-a întâmplat. Copilul nu a spus absolut nimic. Pur şi simplu i-a ieşit în faţă. Am încercat să evităm un pericol imediat. Exista probabilitatea să mai fie rănit careva dintre copii, sau mai mulţi, sau chiar dintre profesori”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Potrivit liderului USLIP Iaşi, cadrele didactice au ajuns să se teamă de directoarea Şcolii din Bosia din cauza atitudinii acesteia, care ar avea un comportament „exagerat” de la începutul anului şcolar.

Liderul USLIP a sesizat, în acest caz şi Ministerul Educaţiei, deoarece, deşi nu mai este director, Valeria Moisă încă predă la catedră.

„Este în continuare cadru didactic”, a critică liderul USLIP Iaşi.

La rândul său, Oana Danielevici, profesor la Şcoala din Bosia, a declarat că directorul şi-a schimbat atitudinea în urmă cu mai bine de un an, dar că situaţia s-a agravat din luna septembrie.

„A fost un profesor bun. Nu am avut probleme. Pe parcursul anilor am observat schimbări dar în ultima perioadă s-a schimbat foarte tare. A început să folosească un ton foarte violent”, a declarat Oana Danielevici.

Inspectorul general adjunct, Bogdan Bârzoi, a declarat că, din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, nu se poate face nimic mai mult, deoarece Valeria Moisă a intrat în concediu medical imediat după incidentele din octombrie şi când s-a întors, în urmă cu o săptămână, şi-a depus demisia din funcţia de director, aceasta rămânând cadru didactic în şcoală.

„Mai întâi a fost o solicitare din partea doamnei director pentru o oră de dirigenţie, deşi legea stabileşte foarte clar că pentru un director acesta ar fi fost un caz excepţional. De aceea, Inspectoratul a refuzat. Apoi au fost două evenimente petrecute în aceeaşi zi. Pe 5 octombrie, un părinte a venit la Inspectorat şi a reclamat că doamna director i-a lovit copilul. Un telefon al liderului USLIP Iaşi, domnul Laviniu Lăcustă, care mi-a spus că este la Şcoala Bosia unde este o situaţie care depăşeşte toate limitele. (…) Am discutat personal cu cadrele didactice. Se pare că aceste derapaje au mai avut loc în anii precedenţi dar că s-au acutizat de la începerea anului şcolar”, a declarat Bogdan Bârzoi, inspectorul IŞJ Iaşi.

Potrivit acestuia, Inspectoratul Şcolar nu poate să decidă desfacerea contractului de muncă, pentru că profesoara de chimie este angajatul şcolii, nu al inspectoratului. Acesta recunoaşte, însă, că situaţia a scăpat de sub control la acea şcoală.

Valeria Moisă a fost director al şcolii din Bosia timp de 27 de ani. Acum, şcoala are un nou director.

Valeria Moisă nu a vrut să comenteze situaţia în faţa jurnaliştilor, spunând că toate explicaţiile le-a dat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.