Directorul unui grup petrolier, condamnat la 11 ani de închisoare pentru spălare de bani şi corupţie pasivă

Fostul CEO al grupului petrolier brazilian Petrobras şi al băncii publice Banco do Brasil, Aldemir Bendine, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare pentru "corupţie pasivă şi spălare de bani".

08 mart. 2018, 06:55
Directorul unui grup petrolier, condamnat la 11 ani de închisoare pentru spălare de bani şi corupţie pasivă

Sentinţa judecătorului Sergio Moro, magistrat emblematic al luptei anticorupţie din Brazilia, a amintit despre mită în valoare de trei milioane de reali (circa 750.000 de euro) plătită lui Aldemir Bendine de gigantul din domeniul construcţiilor Odebrecht. „Îl condamn pe Aldemir Bendine că a primit trei milioane de reali din partea grupului Odebrecht datorită funcţiilor sale de conducere în fruntea Petrobras şi Banco do Brasil”, a subliniat sentinţa, la care AFP a avut acces.

Fostul responsabil, în vârstă de 54 de ani, a fost plasat în arest preventiv în iulie 2017, în cadrul operaţiunii „Lava Jato”, anchetă tentaculară care a scos în evidenţă un uriaş sistem de corupţie orchestrat de grupuri din domeniul construcţiilor oferind mită oamenilor politici de toate culorile şi liderilor de întreprinderi publice pentru a obţine contracte publice, potrivit Agerpres.

Potrivit sentinţei pronunţate de Sergio Moro, Aldemir Bendine a cerut mită de la Odebrecht în 2014, când era încă preşedintele băncii, dar plata a fost efectuată în 2015, într-un moment în care se afla deja la conducerea Petrobras.

El a fost numit în fruntea companiei petroliere de stat pentru a face curăţenie după lansarea în 2014 a operaţiunii „Lava Jato” care a dezvăluit o vastă reţea de deturnare de fonduri ce a costat Petrobras peste două miliarde de dolari. „Ultimul lucru la care ne-am aşteptat de la el a fost să fie şi el corupt, punând din nou în pericol reputaţia întreprinderii”, a subliniat judecătorul Sergio Moro în sentinţa sa, potrivit Agerpres.

Acest magistrat a trimis până acum după gratii zeci de oameni politici şi l-a condamnat în iulie la nouă ani şi jumătate de închisoare pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), a cărui pedeapsă a fost majorată în apel la 12 ani şi o lună, dar care se află în libertate în aşteptarea judecării unui recurs