Discriminarea pe criterii etnice, de dizabilitate sau performanţe şcolare, INTERZISĂ în toate şcolile

Orice formă de discriminare pe criterii etnice sau de limbă maternă, dizabilitate sau cerinţe educaţionale speciale, statut social sau performanţele şcolare este interzisă în toate unităţile de învăţământ, arată un proiect lansat în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, care reglementează condiţiile în care pot fi create grupe sau şcoli pentru copiii dintr-o anumită categorie.
Iulian Tudor
25 nov. 2016, 18:56
Discriminarea pe criterii etnice, de dizabilitate sau performanţe şcolare, INTERZISĂ în toate şcolile

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică, până în 6 decembrie, un proiect de Ordin cadru privind „interzicerea segregării şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, precizând că „prevenirea şi eliminarea acestor fenomene constituie o condiţie imperativă pentru implementarea principiilor şcolii incluzive”.

VEZI AICI proiectul privind interzicerea segregării şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar

Potrivit proiectului Ministerului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ preuniversitar din România vor promova cu prioritate principiile şcolii incluzive, adică acea şcoală prietenoasă care valorifică diversitatea socio-etno-culturală. „O şcoală în care toţi copiii sunt respectaţi şi integraţi fără discriminare şi fără excludere generate de originea etnică sau de limba maternă, dizabilitate sau cerinţe educaţionale speciale, statutul socio-economic al familiilor, mediul de rezidenţă sau performanţele şcolare ale beneficarilor primari ai educaţiei”, spune Ministerul Educaţiei.

Documentul aduce noutăţi în ceea ce priveşte cadrul legal pentru „prevenirea eficientă a segregării şcolare”, extinzând sfera criteriilor în baza cărora segregarea şcolară va fi interzisă. Astfel, pe lângă criteriul etnic, sunt incluse şi criteriul dizabilităţii/al cerinţelor educaţionale speciale, criteriul statutului socio-economic al familiilor, criteriul mediului de rezidenţă şi cel al performanţelor şcolare ale beneficiarilor primari ai educaţiei.

De asemenea, sunt prevăzute obligaţii legale pentru diferitele structuri din sistemul de educaţie şi sancţiuni pentru neîndeplinirea acestor obligaţii.

Proiectul se referă şi la viitoarei Comisii Naţionale pentru Desegregare şi Incluziune, precum şi la „relaţiile funcţionale dintre comisie, minister, inspectorate şcolare judeţene şi comisiile şcolare permanente pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii”.

Documentul cuprinde şi definiţiile segregării şcolare pentru fiecare criteriu în parte şi stabileşte cadrul normativ care pemite unităţilor de învăţământ preuniversitar „să asigure per ansamblu, în cadrul spaţiilor (acolo unde unitatea de învăţământ îşi desfăşoară activitatea în mai multe clădiri) sau în cadrul grupelor/claselor de acelaşi nivel, reflectarea echitabilă a diversităţii etnice, sociale şi culturale a comunităţii în care se află şi oferă contexte incluzive de învăţare pentru fiecare elevă sau elev din comunitate”.

Segregarea este o formă gravă de discriminare şi are drept consecinţă accesul inegal al copiilor la o educaţie de calitate, încălcarea exercitării în condiţii de egalitate a dreptului la educaţie, precum şi a demnităţii umane, arată proiectul Ministerului Educaţiei.

Potrivit acestuia, constituie segregare şcolară pe criteriul etnic separarea fizică a copiilor şi elevilor aparţinând unui grup etnic în unitatea de învăţământ preuniversitar, respectiv în grupe, clase, clădiri sau aşezarea şcolarilor în ultimele două bănci, dar nu este segregare şcolară pe criteriul etnic dacă se constituie grupe, clase sau şcoli în scopul predării în limba maternă a acelui grup etnic sau în sistem bilingv. Constituirea de grupe sau clase cu copii sau elevi cu dizabilităţi sau cu cerinţe educaţionale speciale într-o unitate de învăţământ preuniversitar de masă reprezintă segregare şcolară şi este interzisă. În schimb, nu constituie segregare şcolară înfiinţarea şi funcţionarea, în condiţiile legii, a unităţilor de învăţământ special. De asemenea, constituie segregare şcolară organizarea claselor, grupelor pe criteriul statutului socio-economic al părinţilor, al familiilor, dar şi pe criteriul performanţelor şcolare, cât şi în funcţie de mediul de rezidenţă.

CITEŞTE ŞI: Elevii din Piteşti care au protestat faţă de un coleg diagnosticat cu ADHD, audiaţi de procurori

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda uriașă la care se expun milioane de români odată cu venirea căldurii. Unde ai voie, de fapt, să faci grătar
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia