Discursul raţiunii

 Ar fi fost foarte simplu:

11 dec. 2012, 04:21
Discursul raţiunii

"Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ieșit astăzi la vot. Din păcate, reprezentanții noștri nu au reușit să convingă majoritatea românilor. O parte importantă dintre noi va intra totuși în Parlament. Le mulțumesc celor care ne-au votat și ne-au dat în continuare încredere. Din păcate, scorul adversarilor noștri este mult mai mare, chiar la limita suportabilului în democrație. În ciuda înfrângerii, suntem convinși că măsurile luate de formațiunea noastră în ultimii doi ani de guvernare au fost corecte și necesare. Ne cerem scuze majorității românilor pentru modul arogant în care majoritatea dintre noi au transmis aceste măsuri. Ne cerem scuze că în numeroase cazuri mulți dintre noi nu au respectat ceea ce au predicat. Ne cerem scuze că în această perioadă în care România a regresat, mare parte dintre ai noștri s-au îmbogățit. Ne cerem scuze că deciziile noastre au provocat multă durere și au schimbat soarta României. Dar unele au fost necesare. Drept urmare ne depunem mandatele și lăsăm judecata la îndemâna partidului."

Eu așa aș fi vorbit, dacă aseară aș fi fost în PDL. În schimb am auzit altceva: că e necesară o analiză; că, de fapt, USL a pierdut semnificativ după votul de la referendumul de astă vară. Că lipsesc trei milioane de voturi. Că în câteva luni raportul s-ar fi inversat. Că am asistat la o campanie mincinoasă. Mai mult, consilierii prezidențiali au scris pe facebook ceva de genul că nu mor caii când vor câinii...Numărătoarea nu s-a terminat, lupta continuă... Ceea ce mă face să cred că lipsa rațiunii își are mai curând lăcașul la Cotroceni decât în Modrogan. De partea cealaltă, rațiunea e tulburată de zorii super-majorității. În noaptea alegerilor, în studioul RTV a fost Doru Viorel Ursu, fost ministru în guvernul Roman, independent politic și echilibrat în discurs. În fapt, critic atât cu președintele Traian Băsescu, dar și cu USL, căruia i-a taxat mai multe gafe și atitutdini. Printre altele, a criticat și refuzul USL de a lua în considerare, în viitoarea Constituție, și un Parlament mai mic. Imediat a fost taxat de Dan Șova ca fiind pedelist. Pe principiul că cine nu e de acord cu noi e împotriva noastră.

În viziunea lui Dan Șova, cine nu sprijinea până la capăt USL putea primi apelativul de portocaliu. La prânz am auzit-o pe Cristiana Anghel, învățătoarea grevistă de la Craiova, spunând că, fără ea, USL nu ar fi câștigat colegiul din Craiova în care a candidat. Pot să înțeleg popularitatea doamnei Anghel, dar nu știu vreun colegiu pierdut de USL. Cel mai mare risc al viitoarei guvernări va fi acesta: lipsa rațiunii și a echilibrului. Puterea absolută te poate face să pierzi hățurile și să iei decizii discreționar. Cred că vom asista la numeroase astfel de episoade. Important este însă să nu alunecăm pe panta a ceea ce-am văzut în ultimii ani și chiar între 2000-2004. Mi-e teamă însă că, deja, Cutia Pandorei a fost deschisă. Iar războiul va continua...

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au ieșit astăzi la vot. Din păcate, reprezentanții noștri nu au reușit să convingă majoritatea românilor. O parte importantă dintre noi va intra totuși în Parlament. Le mulțumesc celor care ne-au votat și ne-au dat în continuare încredere. Din păcate, scorul adversarilor noștri este mult mai mare, chiar la limita suportabilului în democrație. În ciuda înfrângerii, suntem convinși că măsurile luate de formațiunea noastră în ultimii doi ani de guvernare au fost corecte și necesare. Ne cerem scuze majorității românilor pentru modul arogant în care majoritatea dintre noi au transmis aceste măsuri. Ne cerem scuze că în numeroase cazuri mulți dintre noi nu au respectat ceea ce au predicat. Ne cerem scuze că în această perioadă în care România a regresat, mare parte dintre ai noștri s-au îmbogățit. Ne cerem scuze că deciziile noastre au provocat multă durere și au schimbat soarta României. Dar unele au fost necesare. Drept urmare ne depunem mandatele și lăsăm judecata la îndemâna partidului.”

Eu așa aș fi vorbit, dacă aseară aș fi fost în PDL. În schimb am auzit altceva: că e necesară o analiză; că, de fapt, USL a pierdut semnificativ după votul de la referendumul de astă vară. Că lipsesc trei milioane de voturi. Că în câteva luni raportul s-ar fi inversat. Că am asistat la o campanie mincinoasă. Mai mult, consilierii prezidențiali au scris pe facebook ceva de genul că nu mor caii când vor câinii…Numărătoarea nu s-a terminat, lupta continuă… Ceea ce mă face să cred că lipsa rațiunii își are mai curând lăcașul la Cotroceni decât în Modrogan. De partea cealaltă, rațiunea e tulburată de zorii super-majorității. În noaptea alegerilor, în studioul RTV a fost Doru Viorel Ursu, fost ministru în guvernul Roman, independent politic și echilibrat în discurs. În fapt, critic atât cu președintele Traian Băsescu, dar și cu USL, căruia i-a taxat mai multe gafe și atitutdini. Printre altele, a criticat și refuzul USL de a lua în considerare, în viitoarea Constituție, și un Parlament mai mic. Imediat a fost taxat de Dan Șova ca fiind pedelist. Pe principiul că cine nu e de acord cu noi e împotriva noastră.

În viziunea lui Dan Șova, cine nu sprijinea până la capăt USL putea primi apelativul de portocaliu. La prânz am auzit-o pe Cristiana Anghel, învățătoarea grevistă de la Craiova, spunând că, fără ea, USL nu ar fi câștigat colegiul din Craiova în care a candidat. Pot să înțeleg popularitatea doamnei Anghel, dar nu știu vreun colegiu pierdut de USL. Cel mai mare risc al viitoarei guvernări va fi acesta: lipsa rațiunii și a echilibrului. Puterea absolută te poate face să pierzi hățurile și să iei decizii discreționar. Cred că vom asista la numeroase astfel de episoade. Important este însă să nu alunecăm pe panta a ceea ce-am văzut în ultimii ani și chiar între 2000-2004. Mi-e teamă însă că, deja, Cutia Pandorei a fost deschisă. Iar războiul va continua…