Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Controversele legate de funcţionarea Curţii Constituţionale au dus la planuri legate de modul în care poate fi garantată independenţa şi imparţialitatea CCR. Una dintre variantele de lucru ale juriştilor din USL este chiar introducerea unui mecanism aleatoriu în desemnarea membrilor Curţii: tragerea la sorţi din rândul judecătorilor de la ICCJ.
Adrian Ilie
03 oct. 2012, 05:04
Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a spus că desemnarea prin tragere la sorţi va pune capăt intervenţiei politicului în deciziile CCR.

„Din punctul meu de vedere şi vom analiza acest lucru, suspiciunile legate de corectitudinea hotărârilor Curţii Constituţionale vor fi înlăturate dacă vom adopta un alt mod de selecţie a judecătorilor de la Curte. Un astfel de procedeu ar fi tragerea la sorţi a membrilor CCR pe mandat de un singur an„, a declarat Nicolăescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Deşi procedura ar părea aleatorie şi arbitrară, argumentul în favoarea ei este legat de baza de selecţie pentru potenţialii judecători constituţionali. „Tragerea la sorţi se va face dintre cele câteva zeci de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să ajungi judecător la ICCJ trebuie să îndeplineşti condiţii foarte severe de competenţă profesională şi probitate morală, iar ei nu au legături cu mediul politic”, a argumentat Nicolăescu.

Acesta nu a exclus introducerea unei condiţii prin care Parlamentul să poată trece peste o decizie a Curţii Constituţionale, dacă se pronunţă în acest sens o majoritate de două treimi sau chiar trei pătrimi dintre parlamentari. De altfel, o decizie a CCR putea fi anulată prin votul a două treimi a deputaţilor şi senatorilor, până la revizuirea Constituţiei din 2003.

Dificultatea implementării acestei măsuri constă în faptul că depinde de revizuirea Constituţiei. „Problema reformei CCR depinde de cadrul mai larg al revizuirii Constituţiei în 2013. După revizuire, se vor putea face mai multe schimbări. Vom putea dezbate şi nou Cod Electoral propus de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Legea referendumului”, a declarat Nicolăescu.

O altă variantă de schimbare a modului de reformare a CCR a fost propusă chiar de către premierul Victor Ponta. Pe 14 iunie, Ponta a afirmat că depolitizarea Curţii Constituţionale ar putea fi făcută prin intermediul modului în care sunt selectaţi judecătorii de la CCR. O soluţie ar fi alegerea acestora exclusiv din rândurile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ponta a precizat că nu doreşte modificarea Constituţiei la capitolul referitor la Curtea Constituţională astfel încât forurile care desemnează magistraţii de la CCR să rămână aceleaşi: trei judecători desemnaţi de preşedinte, trei de către Senat şi trei de către Camera Deputaţilor.

În schimb, ar putea fi modificată Legea de organizare a Curţii astfel încât baza de selecţie a potenţialilor judecători să fie precizată clar astfel încât să fie imposibilă alegerea unei persoane cu legături în mediul politic. „Părerea mea este ca ei fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au o vechime foarte mare ca magistraţi şi nici nu au fost membrii unui partid politic de foarte multă vreme”, propune Ponta.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Concediul medical nu se acordă oricând. Ce afecțiuni sunt acceptate și care nu
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Probleme cu vacanțele în Grecia. Avertismentul MAE
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici