Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Controversele legate de funcţionarea Curţii Constituţionale au dus la planuri legate de modul în care poate fi garantată independenţa şi imparţialitatea CCR. Una dintre variantele de lucru ale juriştilor din USL este chiar introducerea unui mecanism aleatoriu în desemnarea membrilor Curţii: tragerea la sorţi din rândul judecătorilor de la ICCJ.

03 oct. 2012, 05:04
Discuţii în USL: Judecătorii CCR, aleşi prin TRAGERE LA SORŢI pe un mandat de un an

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a spus că desemnarea prin tragere la sorţi va pune capăt intervenţiei politicului în deciziile CCR.

„Din punctul meu de vedere şi vom analiza acest lucru, suspiciunile legate de corectitudinea hotărârilor Curţii Constituţionale vor fi înlăturate dacă vom adopta un alt mod de selecţie a judecătorilor de la Curte. Un astfel de procedeu ar fi tragerea la sorţi a membrilor CCR pe mandat de un singur an„, a declarat Nicolăescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Deşi procedura ar părea aleatorie şi arbitrară, argumentul în favoarea ei este legat de baza de selecţie pentru potenţialii judecători constituţionali. „Tragerea la sorţi se va face dintre cele câteva zeci de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să ajungi judecător la ICCJ trebuie să îndeplineşti condiţii foarte severe de competenţă profesională şi probitate morală, iar ei nu au legături cu mediul politic”, a argumentat Nicolăescu.

Acesta nu a exclus introducerea unei condiţii prin care Parlamentul să poată trece peste o decizie a Curţii Constituţionale, dacă se pronunţă în acest sens o majoritate de două treimi sau chiar trei pătrimi dintre parlamentari. De altfel, o decizie a CCR putea fi anulată prin votul a două treimi a deputaţilor şi senatorilor, până la revizuirea Constituţiei din 2003.

Dificultatea implementării acestei măsuri constă în faptul că depinde de revizuirea Constituţiei. „Problema reformei CCR depinde de cadrul mai larg al revizuirii Constituţiei în 2013. După revizuire, se vor putea face mai multe schimbări. Vom putea dezbate şi nou Cod Electoral propus de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Legea referendumului”, a declarat Nicolăescu.

O altă variantă de schimbare a modului de reformare a CCR a fost propusă chiar de către premierul Victor Ponta. Pe 14 iunie, Ponta a afirmat că depolitizarea Curţii Constituţionale ar putea fi făcută prin intermediul modului în care sunt selectaţi judecătorii de la CCR. O soluţie ar fi alegerea acestora exclusiv din rândurile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ponta a precizat că nu doreşte modificarea Constituţiei la capitolul referitor la Curtea Constituţională astfel încât forurile care desemnează magistraţii de la CCR să rămână aceleaşi: trei judecători desemnaţi de preşedinte, trei de către Senat şi trei de către Camera Deputaţilor.

În schimb, ar putea fi modificată Legea de organizare a Curţii astfel încât baza de selecţie a potenţialilor judecători să fie precizată clar astfel încât să fie imposibilă alegerea unei persoane cu legături în mediul politic. „Părerea mea este ca ei fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au o vechime foarte mare ca magistraţi şi nici nu au fost membrii unui partid politic de foarte multă vreme”, propune Ponta.