Dispar aparatele ieftine de aer condiţionat. Vezi de când şi de ce

Aparatele de aer condiţionat din categoriile de clasă energetică tip B, C, D, E, F, G, cu un un preţ până în 2.000 de lei vor dispărea de la vânzare începând cu anul 2014, potrivit unei Directive cadru din legislaţia UE privind etichetarea energetică. Astfel, începând de anul viitor, în magazine se vor mai găsi doar aparate de aer condiţionat din clase energetice superioare cu un preţ minim de 2.000 de lei.

18 mai 2013, 08:48
Dispar aparatele ieftine de aer condiţionat. Vezi de când şi de ce

Cei cu posibilităţi financiare mai mici ar fi bine să îşi cumpere aer condiţionat anul acesta, întrucât din 2014, aparatele cu preţuri până în 2.000 de lei vor dispărea de la vânzare. În momentul de faţă se pot cumpăra aparate de aer condiţionat şi la preţuri de 1.000 de lei.

„Începând cu acest an nu mai avem voie să importăm aparate de aer condiţionat din clase energetice inferioare cu compresor tip on/of. Anul acesta mai putem comercializa doar aparatele pe care le avem pe stoc, iar începând cu 2014 vom comercializa doar aparate din clase energetice superioare A, A+, A++ şi A+++. Aparatele din clasa superioară au un preţ de minim 2.000 de lei”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Gabriel Gherghina, director al firmei Instarom Instalaţii România.

Avantajele preţului mai mare

Specialiştii spun că acest fapt va avea mai multe avantaje decât dezavantaje pentru consumatori. „Aparatele care se vor comercializa de anul viitor vor fi mai scumpe, dar vor consuma mai puţin şi vor avea o durată de viaţă mai lungă„, a amintit Gabriel Ghergina.

Potrivit legislaţiei UE, din 2014 nu vor mai putea fi comercializate aparate de aer condiţionat cu compresor tip on/of.

„Se vor vinde doar aparate cu compresor tip inverter. Principalul avantaj al acestui tip de aparat, cu compresor inverter, este consumul mai mic de curent. Factura va fi cu 20-40% mai mică ca la aparatele cu compresor tip on/of. Pornind mai rar, aparatul tip inverter va avea o durată de viaţă mult mai mare. Un alt avantaj este acela că aparatele tip inverter sunt mai silenţioase, atât unitatea internă, cât şi cea externă”, a mai spus Gabriel Gherghina.

În prezent, preţul aparatelor de aer condiţionat variază, în funcţie de putere, între 1.000 şi 5.300 de lei.