Dispare cel mai mare obstacol tehnic pentru atragerea investitorilor străini la BVB

Începând cu 1 februarie, se va extinde aplicarea sistemului de conturi globale şi a mecanismului de executare a ordinelor „fără prevalidare“ pentru toate instrumentele financiare admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere a BVB, potrivit unui comunicat al bursei.

19 ian. 2012, 17:26
Dispare cel mai mare obstacol tehnic pentru atragerea investitorilor străini la BVB

Autoritatea pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), a decis, în sfârşit, eliminarea uneia dintre barierele pe seama căreia a fost pusă absenţa investitorilor străini la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). „Prevalidarea“ presupune, încă, printre altele, verificarea disponibilităţilor din conturile clienţilor dinainte de executarea tranzacţiilor.

 

 

Conturile globale permit brokerilor să introducă printr-un singur cont toate ordinele de cumpărare sau de vâzare date de clienţi, iar după execuţia tranzacţiei, intermediarul împarte acţiunile în conturile fiecărui client, în funcţie de ordinul dat de acesta.

 

 

Conturile globale permit şi introducerea tranzacţii de vânzare în lipsă şi împrumutul de acţiuni, care dau posibilitatea brokerilor de pe piaţă de a deveni market-makeri (formatori de piaţă) pe acţiunile BVB.

 

 

Decocamdată, doar cele zece dintr-un total de peste 70 de companii de la BVB sunt accesibile investitorilor prin astfel de conturi. Sunt companiile din portofoliul indicelui de referinţă oficială BET.