Veste bună pentru şoferi: Dispare vinieta din parbriz în acest an

Craiovenii care deţin autovehicule înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe nu vor mai fi obligaţi, începând din acest an, să mai afişeze în parbriz, la loc vizibil, vinieta (abţibildul) care să ateste că au plătit taxa de parcare. Proprietarii vor plăti taxa de parcare în valoare de 41 de lei, aşa cum făceau şi până acum, dar nu vor mai fi obligaţi să ridice şi vinieta din moment ce nu mai sunt obligaţi să o afişeze.

11 ian. 2019, 10:14
Veste bună pentru şoferi: Dispare vinieta din parbriz în acest an

Primăria Craiova a decis să renunţe, începând cu 2019, la eliberarea documentului care atestă plata taxei de parcare ce dă dreptul deţinătorului/utilizatorului autoturismului să staţioneze legal pe domeniul public al municipiului, scrie gds.ro. „Nu se mai eliberează viniete, s-a renunţat la această modalitate de confirmare a plăţii taxei de parcare. Poliţia Locală va avea alte mijloace la dispoziţie să verifice plata taxei de parcare”, a precizat, pentru GdS, Adrian Cosman, viceprimarul Craiovei. Ceea ce înseamnă că Direcţia Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova a renunţat la tipărirea acestora.

Citeşte şi Protest la Spitalul Judeţean din Craiova: Medicii refuză să mănânce dacă nu primesc masa şi rezidenţii

Era un adevărat chin pentru deţinătorii de autoturisme, care plăteau taxa de parcare în primele luni ale anului, când vinietele nu erau încă tipărite, şi trebuia să revină ulterior pentru ridicarea abţibildului. Mai mult, chiar dacă erau păsuiţi până la 31 martie şi nu erau amendaţi de agenţii Poliţiei Locale pentru neafişare vinietei în parbriz, după această dată riscau amenzi conform Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nr. 31/2017 prin care s-a aprobat „Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova”. Au fost şi cazuri când craiovenii s-au trezit cu amenzi deşi îşi plătiseră taxa de parcare, pentru simplul fapt că vinieta nu a fost afişată în loc vizibil. Probleme aveau şi cei care în urma unui accident erau nevoiţi să-şi schimbe parbrizul, şi, cum cu vechiul parbriz se ducea şi vinieta, era greu să-i convingă pe agenţii constatatori că au plătit taxa de parcare.

Şi fără vinietă afişată în parbriz, amenzile vin după 31 martie

Persoanele care au autovehiculele înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova nu vor mai fi amendate în următoarele trei luni pentru neplata taxei de parcare, această obligaţie revenind până la data de 31 martie. Articolul 18 din HCL nr. 31/2017 privind parcările pe domeniul public din Craiova supuse taxării prevede că „taxa pentru parcarea curentă pe proprietatea municipiului Craiova, în cazul autovehiculelor aflate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe, aparţinând persoanelor fizice şi/sau juridice, se plăteşte anticipat până la primul termen de plată a impozitului mijloacelor de transport în anul fiscal de referinţă (2019 – n.r.)”, iar primul termen stabilit de Codul Fiscal este data de 31 martie.

În schimb, aceste prevederi nu se aplică deținătorilor și/sau utilizatorilor de autovehicule neînregistrate în evidenţa DIT Craiova, care au obligația de a plăti taxa de parcare ocazională pe domeniul public al municipiului, în valoare de un leu pe zi sau 12 lei pe lună.

Taxa de parcare ocazională cu plata prin SMS se achită trimițând un mesaj la numărul 7420, cu codul 386 și numărul de înmatriculare al autovehiculului, pentru parcarea pe o zi (tarif 0,25 euro + TVA, în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone), sau cu codul 387 și numărul de înmatriculare al autovehiculului, pentru parcarea pe o lună (tarif 3,00 euro + TVA). Parcarea cu plata prin SMS, pe locurile amenajate în centrul orașului, este în continuare obligatorie pentru toți șoferii, indiferent unde este înregistrat autovehiculul.