Dispariţia marilor carnivore ameninţă întreg ecosistemul planetar

Dispariţia progresivă a marilor carnivore, cum ar fi leii, lupii sau pumele, ameninţă ecosistemul planetar, avertizează o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, care a lansat joi un apel pentru protejarea acestor animale de pradă.
Cristina Dinu
10 ian. 2014, 15:10
Dispariţia marilor carnivore ameninţă întreg ecosistemul planetar

La peste 75% din cele 35 de specii de mari carnivore se constată scăderi ale populaţiilor, iar 17 dintre ele ocupă în prezent doar o jumătate din teritoriul ocupat iniţial, arată studiul publicat vineri în revista americană Science şi citat de Agerpres.

Marile carnivore au fost deja exterminate în multe ţări dezvoltate din Europa Occidentală şi îndeosebi în estul Statelor Unite, iar oamenii de ştiinţă deplâng acest fenomen. Ei subliniază rolul crucial al acestor specii în menţinerea delicatului echilibru al ecosistemelor. ‘La scară planetară pierdem marile carnivore’, spune William Ripple, profesor la Universitatea de Stat din Oregon şi principalul autor al studiului.

„Multe animale sunt ameninţate, în condiţiile reducerii rapide a habitatului lor. Majoritatea lor riscă să dispară, local sau la scară globală”, adaugă el, considerând că este „paradoxal că aceste specii dispar în momentul când devenim conştienţi de importanţa lor în menţinerea echilibrului ecologic”.

Oamenii de ştiinţă americani, europeni şi australieni apreciază că trebuie lansată o iniţiativă mondială pentru reintroducerea acestor animale în natură şi reconstituirea populaţiilor, după modelul ‘Large Carnivore Initiative’ din Europa, care vizează reintroducerea lupilor, a râşilor şi a urşilor bruni în habitatul lor natural.

Cercetările au arătat că scăderea numărului de exemplare de puma şi lupi din parcul Yellowstone a dus la creşterea populaţiilor de animale care se hrănesc cu frunze şi arbuşti, cum ar fi cervidele. Fenomenul perturbă dezvoltarea vegetaţiei şi afectează păsările şi mamiferele mici, precizează autorii studiului.

În Europa, dispariţia râşilor a dus la înmulţirea excesivă a căprioarelor şi iepurilor, în timp ce scăderea populaţiilor de lei şi leoparzi din Africa a determinat explozia numărului de babuini, care distrug recoltele şi atacă turmele.

Reducerea numărului de vidre din Alaska a dus la creşterea puternică a populaţiilor de arici de mare şi la scăderea cantităţii de alge brune, cu care se hrănesc aceştia.

„Natura este interdependentă. Studiile arată cum o specie le afectează pe celelalte, în diferite moduri, şi ansamblul ecosistemului'” spune William Ripple. Astfel, evitarea unei suprapopulări cu erbivore permite florei forestiere să se dezvolte mai bine, lucru care contribuie la combaterea încălzirii climatice.

Autorii recunosc în schimb că oamenii vor fi foarte greu de convins de necesitatea reintroducerii pe scară largă a acestor animale de pradă, de care sunt speriaţi şi împotriva cărora luptă de multă vreme ca să îşi apere turmele şi comunitatea. Astfel, asociaţiile americane de apărare a faunei şi florei nu au reuşit să împiedice suprimarea protecţiei federale a lupilor în statele Montana şi Idaho în 2011, urmate în 2012 de Wyoming, măsură luată la presiunea crescătorilor de animale.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”