Distanţa minimă la care îţi poţi construi casa faţă de a vecinilor. Ce prevede legea despre gardul dintre proprietăţi

Atunci când visezi să-ți construiești casa ideală, este crucial să nu te gândeşti doar la propriile dorințe, ci și la legile care reglementează distanța de la hotarul vecinilor. Construirea unei case implică responsabilități legale și trebuie să respecți anumite norme pentru a evita sancțiuni și amenzi. Iată la ce distanță trebuie să-ți faci casa față de cea a vecinului și ce implicații legale are nerespectarea acestor reguli.

20 apr. 2024, 11:20
Distanţa minimă la care îţi poţi construi casa faţă de a vecinilor. Ce prevede legea despre gardul dintre proprietăţi

Gândul la limitele proprietății și drepturile de hotar poate trece neobservat, dar devine esențial atunci când vrei să construiești sau să plantezi ceva pe terenul tău. Este important să fii conștient de distanța legală pe care trebuie să o respecți față de proprietatea vecinului tău, deoarece nerespectarea acesteia poate atrage sancțiuni și amenzi considerabile. Potrivit legii, distanța de la casă la linia de hotar trebuie să fie de minim 60 de centimetri.

Conform articolului 612 din Codul civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de centimetri față de linia de hotar, pentru a nu aduce atingere drepturilor proprietarului vecin. Derogările de la această distanță minimă pot fi făcute doar prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.

În ceea ce privește construirea unui gard, atât tu, cât și vecinul tău, trebuie să contribuiți în mod egal la realizarea acestuia. Dacă vecinul refuză să contribuie la construirea gardului, poți să-l construiești pe cont propriu, având posibilitatea ulterioară de a-i cere o parte din banii cheltuiți, conform articolului 560 din Codul civil.

Citeşte şi: Maşinile pentru care şoferii nu sunt obligaţi să aibă ITP. Legea pe care puţini români o cunosc

Pentru a construi un gard solid, este recomandat să folosești materiale de calitate și rezistente la intemperii, precum lemnul tratat sau metalul tratat împotriva coroziunii. De asemenea, este important să construiești un fundament solid pentru gard și să protejezi materialele folosite împotriva deteriorării, aplicând tratamente de protecție adecvate.

Respectarea regulilor legale în construirea casei și a gardului nu numai că te protejează de sancțiuni și amenzi, dar contribuie și la menținerea unei relații bune cu vecinii tăi și la evitarea potențialelor dispute legale. Este esențial să fii informat și să consulți un specialist înainte de a începe lucrările de construcție pentru a te asigura că respecți toate reglementările legale în vigoare.

Citeşte şi: Preotul Nicolae Tănase insistă cu pedepsirea victimelor violurilor „dacă a contribuit la derapajul celui in cauză, respectiv printr-o îmbrăcăminte indecentă… provocatoare…gesturi”