Dmitri Medvedev avertizează că Rusia ar putea utiliza armele nucleare în cazul unui atac din partea Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor

Războiul din Ucraina continuă și pare că escaladează. Dmitri Medvedev amenință că Rusia ar urma să apeleze la arme nucleare, dacă Ucraina atacă siturile de lansare ale rachetelor.

12 ian. 2024, 10:06
Dmitri Medvedev avertizează că Rusia ar putea utiliza armele nucleare în cazul unui atac din partea Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor
Dmitri Medvedev anunță că Rusia va utiliza armele nucleare în cazul unui atac din partea Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor

Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat joi că eventuale atacuri din partea Ucrainei asupra siturilor din Rusia unde se lansează rachete, utilizând arme furnizate de SUA și aliații acestora, ar putea duce la un răspuns nuclear din partea Moscovei.

Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a afirmat că unii comandanţi militari ucraineni iau în considerare bombardarea, cu rachete cu rază lungă furnizate de Occident, a unor situri din Rusia de unde sunt lansate rachete.

Citește și: Ce a discutat Klaus Iohannis la telefon cu Volodimir Zelenski. Ce se întâmplă cu securitatea din Ucraina și la Marea Neagră

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Letonia anunță un nou pachet de sprijin militar pentru Kiev
  • Banca Mondială mobilizează 1 miliard de dolari pentru reconstrucția Ucrainei
  • Ucraina va organiza duminică, la Davos, a patra rundă de discuții despre „formula de pace” a lui Zelenski
  • Colonel britanic: „Putin ar putea fi pe cale să lanseze un atac apocaliptic”
  • Parlamentarii ucraineni au respins un proiect de lege controversat de mobilizare

Letonia anunță acordarea unui nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de artilerie, muniții și elicoptere. Joi, președintele leton Edgars Rinkevics a dezvăluit un nou set de asistență militară pentru Ucraina, care cuprinde drone, muniții și alte echipamente. Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, conform informațiilor furnizate de The Kyiv Independent. Șeful statului ucrainean a sosit în Letonia în prima parte a zilei, marcând astfel ultima etapă a turneului său în statele baltice.

„Astăzi l-am informat și pe președintele Ucrainei despre următorul pachet de ajutor, care include obuziere, muniție de 155 mm, arme antitanc, rachete, grenade, elicoptere, drone, dispozitive de comunicare, generatoare, precum și alte echipamente”, a declarat Rinkevics.

Ca un susținător consecvent al Ucrainei în fața agresiunii rusești, Letonia a alocat peste 1% din produsul său intern brut pentru asistența militară acordată Kievului. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari cote dintre toți aliații internaționali, evidențiind angajamentul țării baltice față de sprijinul și solidaritatea în contextul conflictului cu Rusia.

„Sunt recunoscător Letoniei pentru cel mai recent pachet de ajutor militar pentru Ucraina și pentru înțelegerea clară a faptului că puterea luptătorilor, a pozițiilor și a viitorului Ucrainei este puterea care asigură și independența Letoniei”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj publicat pe platforma de socializare X
Riga s-a angajat, de asemenea, să conducă o coaliție de țări care să livreze Ucrainei drone, a precizat Rinkevics.

Președintele leton a mai spus că prim-miniștrii Letoniei și Ucrainei vor semna un memorandum privind cooperarea militară și un acord interguvernamental de asistență ulterior în cursul zilei de joi.

Ca parte a asistenței non-militare, parlamentul leton a votat ca țara baltică să ofere peste 500 de milioane de euro (547 de milioane de dolari) pentru reconstrucția Ucrainei în următorii trei ani, fondurile fiind destinate în principal pentru regiunea Cernihiv, potrivit lui Rinkevics.

În cadrul turneului său baltic, Zelenski a mers miercuri în vizită în Lituania, iar apoi în Estonia, primind noi promisiuni de asistență pe termen lung din partea ambelor țări. În timp ce Vilnius a promis aproape 220 de milioane de dolari în următorii trei ani, Estonia a anunțat un sprijin financiar de 1,3 miliarde de dolari până în 2027.

Citește și: Război în Ucraina. Potop de bombe, sirenele de război nu s-au oprit nici de Crăciunul pe stil vechi