Rogozin: Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria

Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria, a avertizat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în cadrul unei întrevederi la Moscova cu aşa-zisul preşedintele acestei regiuni separatiste, informează AFP.

01 oct. 2014, 11:25
Rogozin: Rusia îşi va proteja cetăţenii în caz de conflict armat în Transnistria

Viceprim-ministrul Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va rămâne un făcător de pace şi de încredere și nu va permite repetarea scenariului ucrainean la frontierele din Transnistria.

Republica Moldova îi cere Rusiei să îşi RETRAGĂ TRUPELE din TRANSNISTRIA

„Doresc să le spun tuturor celor care nu gândesc ca noi: nu ar trebui să-şi bage nasul în Transnistria (…), nu ar trebui să sporească tensiunile, pentru că există cetăţeni ruşi care locuiesc acolo”, a declarat Rogozin, citat de agenţiile de presă ruse. Rusia îşi va proteja „în mod evident’ cetăţenii şi ‘nu ar trebui să ne fie testată răbdarea şi forţa”, a mai spus acesta.

Relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol se deteriorează

„Rusia îşi va îndeplini rolul său istoric: garantarea păcii şi a securităţii în Transnistria. Desigur, apărarea drepturilor cetăţenilor ruşi, oriunde locuiesc ei, este o prioritate pentru guvernul rus”, a continuat Rogozin.

Dmitri Rogozin este reprezentantul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, regiune separatistă care, după alipirea Crimeii la Rusia în luna martie, a cerut la rândul său anexarea la Rusia. 

Rogozin face parte dintre oficialii ruşi influenţi care au fost sancţionaţi de Uniunea Europeană în contextul crizei ucrainene.

În urmă cu două săptămâni, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a subliniat că Rusia nu este interesată de o „zonă tampon” în Ucraina, în condiţiile în care Kievul acuză Moscova că vrea să creeze „un stat în stat” în această fostă republică sovietică, iar după aceea să cucerească întreaga Ucraină.

Toate declaraţiile asupra „interesului nostru presupus pentru a crea o a doua Transnistrie, o zonă tampon, sunt absurde”, a apreciat Lavrov. „Doar o minte bolnavă care şi-ar dori să păcălească opinia publică ar putea inventa că noi am făcut să eşueze procesul de soluţionare paşnică din Transnistria şi că ne-am dori acelaşi lucru în Ucraina”, a afirmat ministrul rus.