DNA a deschis un nou dosar Transalpina

DNA confirma ca a deschis un nou dosar Transalpina, informează digi24.ro. Procurorii anticoruptie spun ca urmarirea penala a inceput inca din noiembrie anul trecut. Investigatiile preliminare in acest caz arata ca CNADNR ar fi platit ilegal peste 20 milioane euro, iar trei oficiali ai Companiei de Drumuri si Autostrazi sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu.

16 apr. 2015, 17:09
DNA a deschis un nou dosar Transalpina

Două dosare penale, două anchete guvernamentale, doi miniştri vizaţi, sute de milioane de euro şi o şosea nefinalizată. Acesta este bilanţul proiectului Transalpina. Şoseaua trebuia să fie perla coroanei infrastructurii româneşti. De 7 ani, este tot în stadiul de şantier. O afacere păguboasă, de 300 de milioane de euro. Dosarul Transalpina 2 are la bază o sesizare din mai 2014, înaintată de Corpul de Control al primului ministru.

În aprilie 2008, Compania de Autostrăzi a scos la licitaţie proiectul pentru modernizarea Transalpina. Romstrade, firma lui Nelu Ioradache, a câştigat contractul în valoare de 345,4 milioane de euro. Pentru derularea sa, CNADNR a ales metoda creditului furnizor – constructorul ia un împrumut bancar și face lucrările, iar statul i le decontează ulterior.

Corpul de Control al Guvernului susţine că utilizarea creditului-furnizor ar fi fost un paravan pentru ca statul să fie prejudiciat cu peste 300 milioane lei. Printre responsabili, se arată în raport, ar fi foştii miniştri, Varujan Vosganian şi Ludovic Orban.

„Costul finanţării unui obiectiv de investiţii nu poate fi considerat prejudiciu. Atunci ar însemna să îi băgăm în pușcărie pe toţi membrii guvernelor din în ultimii 25 de ani şi nu numai, care s-au împrumutat pentru a finanţa bugetul de stat. Doi: nu am fost implicat în nici un fel în derularea licitaţiei, în negocierile care au avut loc pentru semnarea contractului”, afirmă Ludovic Orban.

Fostul ministru mai spune ca acest tip de finantare a fost utilizat destul de des. Toutsi, nu-si aminteste un proiect similar. Inspectorii guvernamentali spun ca Transalpina a fost singura sosea reabilitata prin sistemul credit-furnizor.

Corpul de Control al Guvernului Ponta susţine că Ludovic Orban a promovat în Executiv o hotărâre care avea ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect. Actul normativ n-a avut însă avizul specialiştilor Ministerului Economiei şi Finanţelor. Documentul a fost contrasemnat, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Un alt personaj important, indicat în raportul Corpului de Control din 2014 drept responsabil pentru soluţia financiară păguboasă, este Cristian Duică, fost director adjunct al Companiei de Autostrăzi.

Duică este acum primarul municipiului Roşiorii de Vede. Este membru PSD şi fost acţionar la trei companii – Agregate Com Sud SA, Gerotop SRL, Topro SRL -, abonate la contracte cu companii de stat precum CFR SA, Complextul Energetic Turceni şi CNADNR. O altă firmă al cărei director a fost Cristian Duică, Modul Proiect, a sponsorizat PSD în 2008 cu o jumătate de milion de lei.

În 2012, la patru ani de la semnarea contractului pentru Transalpina, lucrările la şosea sunt oprite, după ce statul a plătit deja 200 de milioane de euro. Bani pentru care constructorul a executat doar o parte din lucrări. De altfel, chiar o analiză proprie a companiei de autostrăzi arată că bugetul a fost păgubit cu 100 milioane euro.

În mai 2014, DNA a trimis în judecată un dosar privitor la lucrările de la Transalpina, în care se vorbeşte despre decontări fictive, în valoare de 5 milioane de euro. Nelu Iordache şi şapte angajaţi ai Companiei de Autostrăzi au fost acuzaţi de abuz în serviciu şi fals.

CNADNR a dat în judecată Romstrade, iar în primăvara acestui an preluat în administrare soşeaua. Oficialii companiei spun că mai au nevoie de 50 de milioane de euro pentru a finaliza lucrările.