DNA a reţinut o profesoară, acuzată că a minţit într-un proces de corupţie al unui coleg

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au reţinut-o pe Zoia Apostolescu, cadru universitar, acuzată că a minţit în faţa instanţei de judecată, în cadrul unui proces în care un coleg, Gheorghe Amza, este acuzat că a luat mită de la elevi în timpul examenului de bacalaureat din iunie - iulie 2013.

16 oct. 2014, 12:24
DNA a reţinut o profesoară, acuzată că a minţit într-un proces de corupţie al unui coleg

Potrivit unui comunicat al DNA, Zoia Apostolescu este urmărită penal pentru săvârşirea infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

De asemenea, Gheorghe Amza, cadru didactic universitar, este acuzat de instigare la favorizarea făptuitorului şi instigare la influenţarea declaraţiilor.

În august 2013, Gheorghe Amza a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic ‘Ion Bănescu’ din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, suma totală de 3.000 euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită.

Pe 3 septembrie 2014, la unul din termenele procesului ce se desfăşura la Tribunalul Constanţa, la insistenţele lui Gheorghe Amza, Zoia Apostolescu a luat legătura cu o persoană judecată în acelaşi dosar şi i-a cerut acesteia să formuleze, în faţa instanţei de judecată, declaraţii necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Gheorghe Amza.

DNA mai arată că, la aceeaşi dată, Zoia Apostolescu, fiind audiată în calitate de martor, a făcut afirmaţii mincinoase în faţa instanţei de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei lui Gheorghe Amza.

De asemenea, pe 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, Zoia Apostolescu i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa instanţei de judecată.

Mai mult, Zoia Apostolescu a încercat să o înveţe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti.

Cu prilejul aceleiaşi întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziţie favorabilă lui, Gheorghe Amza i-a dat, prin intermediul Zoiei Apostolescu, suma de 5.000 lei şi i-a promis remiterea în viitor şi a unor alte sume de bani.

Zoia Apostolescu urmează să fie prezentată joi Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.