Parchetul General a trimis la DNA dosarul privind problemele de la votul din diaspora la prezidenţiale

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Parchetului General să-i remită dosarul privind modul în care a descurs votul în străinătate la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie, în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, transmite România TV. Parchetul General a trimis la DNA dosarul cerut. 

04 dec. 2014, 10:29

„La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, precizează Parchetul General într-un comunicat de presă.

Parchetul afirmă că în acest dosar a fost începută urmărirea penală pe 18 noiembrie 2014, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Procurorii de la Parchetul General au efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi de la Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.

Şi DNA a anunţat joi că a înregistrat un dosar în care efectuează cercetări cu privire la votul din diaspora.

„La nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare şi desfăşurare a votului în Diaspora”, se arată într-un comunicat DNA.

De asemenea, DNA confirmă că a cerut de la Parchetul General dosarul privind votul din diaspora.

„Procurorii anticorupţie, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află înregistrat un dosar penal cu acelaşi obiect, la data de 2 decembrie 2014 au solicitat acestei instituţii cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale. Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, menţionează DNA.

Citeşte şi REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ultimele cifre: Klaus Iohannis – 54,43%, Victor Ponta – 45,56%

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a anunţat pe 20 noiembrie că se fac cercetări în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora, precizând că s-au primit foarte multe sesizări. El a explicat, la sediul CSM, că a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă, respectiv împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal.

Sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii în organizarea alegerilor.

„Au fost foarte multe sesizări depuse de diferite persoane. (…) S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi şi ancheta se va desfăşura în continuare cu privire la faptă, împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal. (…) Sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor celor care, în opinia petiţionarilor, au avut atribuţii de a organiza alegerile”, a afirmat Niţu, adăugând că au fost foarte multe sesizări încă din primul tur de scrutin.

Procurorul general a arătat că sesizările sunt venite din partea diferitelor instituţii, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane şi au fost trimise pe email, la care sunt anexate plângeri, inclusiv din diaspora.

El a subliniat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise şi nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz îşi va face un calendar şi un plan de anchetă.

Livia Stanciu: Se putea emite OUG pentru suplimentarea secţiilor de vot

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, declara recent, că, discutând strict pe lege, autorităţile puteau emite o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea secţiilor de votare în străinătate şi a adăugat că este bine să se desfăşoare o verificare pe acest subiect.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii din Diaspora au aşteptat ore în şir să voteze la secţiile din străinătate. Alegătorii din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Cozi uriaşe s-au format şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo, Geneva. Românii care au stat la coadă la Consulatul din Torino s-au plâns că secţia s-a închis mai devreme cu 15 minute. Poliţia a folosit gaze lacrimogene la secţiile de votare din Torino şi Paris, unde sute de oameni nu au reuşit să voteze.

Citeşte şi: COZI URIAŞE la secţiile din DIASPORA. Sute de oameni nu au reuşit să voteze. INCIDENTE la Paris şi Torino

La primul tur al alegerilor prezidenţiale au votat la secţiile din străinătate 161.054 de români, şi atunci cei mai mulţi votanţi fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova.