DNA, pârâtă la ministrul Justiţiei după ce a cerut noi înscrisuri Parlamentului în Dosarul Ponta-Şova

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost sesizat cu privire la legalitatea unui demers al procurorilor DNA în dosarul în care sunt vizați senatorul PSD Dan Şova şi premierul Victor Ponta. Sesizarea la ministerul Justiţiei vine după ce DNA a cerut Comisiei comune a Parlamentului privind Statutul deputaţilor şi senatorilor toate înscrisurile întocmite în anii 2014 şi 2015 în Dosarul 122/P/2012, dosar in care sunt vizati de procurori Dan Șova și Victor Ponta. În acest sens, președintele comisiei, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, miercuri, că ministrul Justiţiei a fost sesizat în scris de către comisie deoarece solicitarea DNA ar fi ori neconstituţională, ori ilegală.

10 iun. 2015, 14:27

Președintele Comisiei de Statut, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, miercuri, pentru stiripesurse.ro, că solicitarea a ajuns la comisie și că toate documentele au fost deja transmise.

Solicitarea DNA este semnata de procurorul Jean Uncheşelu, acelasi care a cerut inscrisuri de la Comisia de Regulament de la Senat in cazul Dan Sova si acelasi procuror care i-a adus la cunostinta premierului Victor Ponta calitatea de suspect, acuzatiile si incadrarea juridica a faptelor.

„Refuzul de punere la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie a inscrisurilor aratate mai sus constituie infractiunea de obstructionarea justitiei prev. de art. 271 alin. 1 lit. b C.p”, mai precizeaza DNA in document.

Totuşi, președintele Comisiei de Statut, Bogdan Niculescu Duvaz, consideră că solicitarea DNA ar fi neconstituţională.

„Pentru voturi sau pentru opinii politice nu pot fi suspectaţi sau cercetaţi parlamentarii, conform Constitutiei (…)

Or această solicitare este în suspiciunea că în urma acestei proceduri de vot s-au strecurat toate eventualele intenţii, ceea ce este o absurditate din punct de vedere juridic şi constituţional”, a declarat şeful Comisiei de Statut.

În acest sens şi deputatul PNL Mircea Toader, membru în comisia de Regulament, a menţionat că sunt anumite neclarităţi în legătură cu solicitarea DNA.

„Am făcut o scrisoare ministrului Justiţiei. Noi ne-am conformat deşi acolo sunt nişte neclarităţi printre care o semnătură. Cineva a semnat pentru procurorul-şef de secţie şi unde sunt prevederile constituţionale ale parlamentarilor care arată că dreptul la vot şi decizia la vot sunt în afara oricărei infracţiuni? Am solicitat ministrului justiţiei nişte lămuriri în acest sens”, a precizat deputatul Mircea Toader.

În dosarul 122/P/2012, „DNA a cerut urmărirea penală împotriva domnului deputat Ponta Victor-Viorel, prim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de conflict de interese şi încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a domnului senator Şova Dan-Coman, formulată în Dosarul nr. 122/P/2012.”