DNA redeschide dosarul autorizației de incendiu de la Ferma Dacilor, după ce în 2019 a primit doar un avertisment în loc de 10.000 de lei amendă

Incendiul de la Ferma Dacilor a readus în atenția procurorilor DNA o serie de nereguli cu care resortul se confrunta în 2019, când ISUJ Prahova ar fi acordat doar avertismente unității de cazare.

26 dec. 2023, 18:08
DNA redeschide dosarul autorizației de incendiu de la Ferma Dacilor, după ce în 2019 a primit doar un avertisment în loc de 10.000 de lei amendă
Procurorii DNA redeschid dosarul autorizației de incendiu de la Ferma Dacilor

Dosarul DNA ar arăta că ISUJ Prahova ar fi acordat în 2019 doar avertismente la Ferma Dacilor, în ciuda neregulilor. Dosarul de corupție a fost clasat pe 21 martie 2023 de către Secția Militară a DNA, condusă la acea vreme de Liviu Lascu, adus în funcție de Crin Bologa, potrivit Observator News.

Procurorii DNA au în plan ca în zilele următoare să redeschidă dosarul, care implică și autorizația de la pensiune, locație în care s-a petrecut o tragedie în noaptea de Crăciun.

Citește și: Șeful ANPC plănuia să meargă în vacanță la Ferma Dacilor. Horia Constantinescu este prieten de peste 30 de ani cu patronul resortului

Dosarul ar arăta că au existat mai multe nereguli în acordarea autorizațiilor de incendiu, iar ISUJ Prahova ar fi dat avertismente în locul amenzilor în valoare de 5.000 – 10.000 de lei. Dosarul DNA vizează și nereguli constatate în trecut la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova.

Nereguli descoperite în 2019 la Ferma Dacilor

Suese judiciare arată că dosarul DNA ar exemplifica următoarele:

„În data de 10.07.2019, cpt. Cristina CHELBA, împreună cu colonelul (r) Elisei-Tiberiu DUMITRU au desfăşurat controlul, fiind identificate 6 nereguli, consemnate în nota de control nr. 4468421/12.07.2019, toate sancţionate cu avertismente. Obiectivul nu a putut face dovada deţinerii unei autorizaţii de securitate la incendiu – 1200 mp, în condiţiile în care amendă prevăzută era de 5001-10000 lei, conform art.45, pct IV, lit.d, Legea 307/2006. Ulterior la data de 07.08.2019 la FERMA DACILOR a fost organizată o masă de protocol oferită de conducerea ISUJ Prahova membrilor comisiilor de evaluare şi însoţitorilor de loturi la etapa naţională a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntar şi private pentru situaţii de urgenţă”.

Citește și: Copilul patronului de la Ferma Dacilor, printre victimele incendiului. Bunica: Nu a reușit să-l salveze. Era cu alți copii, se juca în altă cameră

Dosarul a fost clasat pe 21 martie 2023, de către Secția Militară a DNA, condusă la acea vreme de Liviu Lascu. Acesta a fost adus la conducere de fostul șef DNA Crin Vologa, fiind schimbat din funcție de CSM, în mandatul actualului șef DNA, Marius Voineag. În urma tragediei de la Ferma Dacilor, procurorii DNA caută modalități de redeschidere a dosarului, locația neavând nici în prezent autorizație ISU. Incendiul petrecut marți dimineață la pensiunea din Tohani a generat șase morți, iar potrivit prefectului de Prahova alte trei persoane dispărute sunt căutate, doi copii şi 1 adult.