„Doamna cu pantofi albaştri” s-a pensionat: „Viaţa mi-a oferit şansa de a fi judecător şi mi-a lăsat şansa de a fi om”

"Dincolo de coperta unui dosar sunt oameni", spunea, în 2016, judecătoarea Camelia Folea, care reuşise să soluţioneze o speţă delicată, în care era implicat un minor. Judecătoarea a avut propria abordare a cazului, una inedită, care trăda multă empatie.

18 feb. 2021, 15:20
„Doamna cu pantofi albaştri” s-a pensionat: „Viaţa mi-a oferit şansa de a fi judecător şi mi-a lăsat şansa de a fi om”
FOTO: Pixabay

Doamna cu pantofi albaştri” s-a pensionat. „Vezi, R., am pantofi albaștri! Tu ai pantofiori albaștri? Uite, am și pelerină! Dă-mi mânuța și hai cu mine, să-ți arăt cât de maaare e castelul ăsta!”. Apoi micuţul a fost audiat, iar la întoarcerea în sala de judecată, judecătoarea i-a spus să coboare atent de pe podium, să nu se lovească și „să meargă la mami sau la tati, unde vrea el„. Audierea copilului care se afla în custodia tatălui şi pentru care mama a solicitat în instanţă stabilirea unui program de vizită a durat trei ore, un interval de timp atipic pentru o audiere a unui minor.

„Doamna cu pantofi albaştri” s-a pensionat. Preşedintele Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie

Doamna cu pantofi albaştri„, care a devenit un simbol al excelenţei în înfăptuirea actului de justiţie, s-a pensionat după peste un sfert de secol de activitate în domeniu. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei Camelia Folea, de la Tribunalul Alba, ca urmare a pensionării, informează Agerpres.

Judecător la vremea respectivă la instanţa din Blaj, Camelia Folea a ajuns cunoscută datorită postării avocatei Mădălina Scutelnicu, cea care o reprezenta în instanţă pe mama copilului. După ce a suspendat şedinţa, „doamna judecător cu pantofi albaştri„, mama şi copilul au stat un sfert de oră într-o altă încăpere, de unde femeia a ieşit foarte fericită pentru că îşi putuse ţine copilul în braţe după un an şi jumătate. Mama copilului i-a spus apoi avocatei că judecătoarea i-a dat micuţului „un pumn de bomboane” şi le-a făcut şi o fotografie celor doi.

Citeste si Legea prin care evazioniştii scapă de închisoare – constituţională

„Domnilor magistraţi, permiteţi-mi o sugestie: cumpăraţi-vă pantofi albaştri, poate în asta stă magia! Nu există nici castel, şi nici pelerină, fără un strop de magie, nu-i aşa?”, se întreabă avocata Mădălina Scutelnicu în încheierea celebrei postări.

Doamna cu pantofi albaştri„, textul postat pe Facebook de avocată, a fost redistribuit de zeci de mii de utilizatori. Nu doar oamenii au fost impresionaţi de atitudinea judecătoarei, dar şi Consiliul Superior al Magistraturii, care a felicitat-o pe judecătoare „pentru modalitatea în care şi-a exercitat atribuţiile de serviciu„. CSM a apreciat faptul că activitatea acesteia „a fost remarcată atât de către profesionişti, cât şi de mass media şi publicul larg„.

Cine este „Doamna cu pantofi albaştri”

Într-un interviu pe care judecătoarea Camelia Folea l-a acordat la acea vreme Agerpres, aceasta spunea că ştie că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, destine, suflete şi că întotdeauna audierea unui minor va dura, în ceea ce o priveşte, indiferent de câte cauze va avea, atât cât va fi necesar ca ea să se convingă de ce este mai bine pentru acel copil.

Citeste si Simona Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: Corupţia magistraţilor nu este ca o „producție la hectar”

Viaţa mi-a oferit şansa de a fi judecător şi mi-a lăsat, în acelaşi timp, şansa de a fi om. Ştiu că dincolo de coperta unui dosar sunt oameni, sunt destine, sunt suflete„, a declarat Camelia Folea.

Camelia Folea a fost numită în 1995 judecător la Judecătoria Blaj, de unde a promovat în 1999 la Tribunalul Alba. În perioada 2005 – 2015 a fost preşedinte şi preşedinte delegat la Judecătoria Blaj. Din 2018 şi până la pensionare a activat la Tribunalul Alba.