Doar 3.700 de afaceri imobiliare au fost încheiate în Bucureşti, în 2011

Actorii din piaţa imobiliară se feresc să dea cifre cu privire la numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate în acest an, semn că piaţa este încă în regres. Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) au fost înregistrate 53.000 de tranzacţii imobiliare.

12 dec. 2011, 20:57
Doar 3.700 de afaceri imobiliare au fost încheiate în Bucureşti, în 2011

În perioada ianuarie-octombrie 2011 au fost încheiate 53.022 de tranzacţii imobiliare, potrivit datelor ANCPI, furnizate RTV.net.

Cele mai multe tranzacţii imobiliare, aici intrând vânzări-cumpărări terenuri, case, apartamente, sunt înregistrate în Bucureşti. Potrivit statisticii ANCPI, în primele 10 luni ale acestui an au fost încheiate 3.707 contracte ce au vizat tranzacţii imobiliare. Pe locul doi ca efervescenţă imobiliară de regăseşte judeţul Timiş. Aici au fost încheiate 3.154 de tranzacţii în primele 10 luni ale lui 2011. Pe locul trei în topul judeţelor cu cele mai multe tranzacţii imobiliare, unde oamenii nu au mai ţinut cont de criza economică şi şi-au cumărat locuinţe sau terenuri, se situează Constanţa, unde au fost încheiate 3.004 tranzacţii. Deasmenea, în Ilfov s-a mai bătut palma în cazul a 2.748 de tranzacţii imobiliare, în timp ce în Arad 2.334 de proprietăţi imobiliare şi-au schimbat proprietarii.

La polul opus, unde au fost închiate cele mai puţine tranzacţii imobiliare, se regăsesc judeţele Bistriţa Năsăud şi Teleorman, unde au fost înregistrate 465, respectiv 322 de tranzacţii imobiliare.

„În primul trimestru din acest an numărul tranzacţiilor a urcat puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Oana Puiu, reprezentant Mediacity. Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost încheiate în acest an cu apartamente care s-au încadrat ca preţ în plafonul Prima Casă. „Cererea în acest an a fost în principal pentru apartamentele de două camere din cartierele mai ieftine ale Capitalei, pentru că au un preţ care permite achiziţionarea lor prin programul Prima Casă”, a spus Daniel Crainic, reprezentant www.imobiliare.ro.

Pentru terenuri cererea este în continuare aproape inexistentă. „Ca şi în anii trecuţi, cele mai greu vandabile sunt terenurile şi, în special terenurile care nu au utilităţi sau drumuri de acces”, a spus Oana Puiu.