Doctorul lui Dinamo a fost audiat la Poliţia Capitalei. „Nu m-a acuzat nimeni de nimic”

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, a fost audiat duminică, la Poliția Capitalei, în cazul morții fotbalistului Patrick Ekeng, la ieșire acesta declarând că a respectat protocolul în momentul în care jucătorul s-a prăbușit pe teren.

08 mai 2016, 14:23
Doctorul lui Dinamo a fost audiat la Poliţia Capitalei. „Nu m-a acuzat nimeni de nimic”

Am fost audiaţi toţi. Toţi cei care am participat la acest tragic eveniment. Nu ştiu dacă a mai fost cineva de la Dinamo, pentru că nu ne-am văzut. Nu m-a acuzat nimeni de nimic, pentru că sunt lucruri care se fac după anumite protocoale. Şi eu am respectat protocolul care trebuia făcut, pentru pregătirea mea şi pentru ce fac eu pe marginea terenului. Le-am spus că am respectat protocolul, dar oamenii ştiau.

În presă apar toate aberaţiile din lume, dar oamenii ştiau că la şedinţa tehnică participă ambulanţa şi ei pun parafa pe foaie, ei asigură asistenţa medicală de urgenţă. Eu am chemat ambulanţa, a venit şi din momentul acela mi s-a terminat treaba. Chiar vrei să-ţi mai spun ceva? Nici nu trebuia să plec de pe teren, pentru că arbitrul nici nu mai avea voie să dea drumul la meci dacă am plecat de pe teren. În fine, discutăm„, a declarat medicul Liviu Bătineanu, la ieşirea de la audierile de la Poliţia Capitalei.

Medicul a explicat şi ce s-a întâmplat pe teren, după ce Ekeng s-a prăbuşit pe gazon. „Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Avea puls şi respira. Ambulanţierii i-au pus şi monitorul şi arăta 98 saturaţie. La spital a ajuns în fibrilaţie ventriculară. De când l-au urcat pe targă s-a întâmplat asta. Nu a mai avut puls după 90 de minute. A avut electrozi pe el, medicii de la spital pot spune orice. Treaba mea se termină din momentul în care intră în ambulanţă. Asistenţa medicală de urgenţă o asigură ambulanţa. Toţi fotbaliştii erau obosiţi pentru că s-a jucat din 3 în 3 zile.

Nu am chemat prea târziu ambulanţa. A fost doar după un minut. Este un protocol care trebuie urmat. Am făcut exact prima etapă din protocol, am eliberat căile respiratorii. M-am asigurat de funcţiile vitale, avea puls, respira, dar gura era încleştată şi m-am asigurat că îi eliberez căile respiratorii.

A intrat în fibrilaţie ventriculară când a fost urcat pe targă din ambulanţă în spital. Eu nu am urmărit monitoarele în ambulanţă. Am văzut oameni care mă cunosc de o viaţă, m-au jignit, m-au denigrat. Toată lumea este foarte speriată şi agitată, toată lumea ţipa: «fă ceva». Eu am eliberat căile respiratorii.

Nu poţi să faci un masaj cardiac când inima îi bate. Poliţia nu a anunţat nimic, probabil adună declaraţii de la toţi cei care au fost implicaţi. Analizele jucătorului sunt la INMS, are viza că este apt pentru a evolua.

În momentul ăla nu mă uitam prin ambulanţă, dar cred că aveau dotările necesare. Nu cred că există ambulanţă fără defibrilator. S-a încercat timp de o oră şi 30 de minute să-l resusciteze. Normal că sunt întrebat dacă poate juca cineva, dar este vorba despre traumatologie sportivă, nu despre alte cauze. Aproape de spital i-am făcut masaj cardiac extern pentru că respiraţia era dificilă. Dacă avea o problemă, nu ar fi jucat, mai ales în meciul ăsta„, a spus medicul Bătineanu.