Document oficial, 700 de lei în plus la pensie din iulie 2022. Ordonaţa va fi adoptată joi de Guvern

Ordonanță de Urgență privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii și ai sistemului pensiilor militare de stat, în luna iulie 2022, se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

31 mai 2022, 20:23
Document oficial, 700 de lei în plus la pensie din iulie 2022. Ordonaţa va fi adoptată joi de Guvern

Bani în plus la pensie în luna iulie, documentul se află pe ultima sută de metri de avizare.  Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat oficial, în exclusivitate la România Tv,  că distribuţia cardurilor pentru voucherele sociale de 250 de lei va începe la 1 iunie, iar noul ajutor anunţat de coaliţie, de 700 de lei, va fi încasat de persoanele eligibile la pensia din luna iulie.

„Dat fiind faptul că, prin liberalizarea prețurilor la energie, măsură impusă la nivel internațional și european s-a generat o creștere fără precedent a prețului la energia electrică, gazele naturale, precum și la combustibil care au avut impact atât asupra creșterii prețurilor la utilitățile publice pentru populație precum și asupra creșterii prețurilor la bunurile de consum determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile, cu impact semnificativ asupra standardelor de viață ale populației”, se arată în expunerea de motive.

Pensii 2022. Ministrul Muncii, anunţ oficial, 700 de lei în plus la următoarea pensie

Luând în considerare criza războiului din Ucraina care a determinat la rândul său un impact puternic asupra prețurilor la bunurile de consum, întrucât Ucraina este un mare producător și exportator de cereale pentru Uniunea Europeană iar odată cu declanșarea războiului aceste importuri s-au diminuat semnificativ, astfel încât impactul asupra prețului la bunurile de consum destinate populației a fost unul semnificativ,
Dat fiind faptul că, o consecință imediată a creșterii prețurilor la utilitățile publice destinate populației, precum și a prețului bunurilor de consum, în special cele destinate hranei, a avut loc o creștere a ratei inflației, care nu poate fi controlată, fiind reflectată în creșterea prețurilor la mărfurile alimentare de 7,1% în luna ianuarie 2022 față de luna ianuarie 2021, dar și a celorlalte bunuri de consum și servicii, rata medie anuală a inflației fiind de 5,1%, iar cea prognozată având în vedere o rată a inflației de peste 10%,
Având în vedere Programul „Sprijin pentru România” inițiat de Guvernul României, referitor la acordarea, în luna iulie 2022,a unui ajutor financiar în cuantum de 700 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și ai sistemului pensiilor militare de stat,ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei,
Ținând seama de necesitatea de a îmbunătăţi sistemul de protecţie socială în concordanţă cu prioritățile naționale, astfel încât să fie încurajată solidaritatea cu persoanele cele mai vulnerabile, în scopul de a evita excluderea socială a unei părţi dintre beneficiarii sistemului public de pensiiși ai sistemului pensiilor militare de stat, pentru asigurarea unui venit minim de subzistenţă, avându-se în vedere situaţia economică şi socială din România

în contextul mondial actual,

Luând în considerare că măsura de protecție socială propusă are consecințe pozitive pentru beneficiarii sistemului public de pensiiși ai sistemului pensiilor militare de statdin România fiind menită să vină în sprijinul populației, prin acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000lei, În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se mai precizează în expunerea de motive.

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:

Art. 1 –(1) În luna iulie a anului 2022 se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite decasele teritoriale de pensii/caselede pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
Cine primeşte bani în plus la pensie. Prin sintagma venituri lunare prevăzută la alin. (1) se înțelege:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în lunaiulie 2022; b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022; c) venituridin drepturiacordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale; d) venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernuluinr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare; e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere, conform art. 147 alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar.

Ajutor de 700 de lei în plus la pensie. Întrebat cum a stabilit plafonul de 2.000 de lei pentru primirea acestui ajutor de 700 de lei în luna iulie, Marius Budăi a spus: „La începutul anului, am avut un plafon de 1.600 de lei pentru primul pachet social, care a reprezentant atunci pensie medie în România. Am venit ulterior cu o analiză pe care am creat-o şi din cauza evoluţiei preţurilor şi din cauza a ceea ce s-a întâmplat, accentuându-se în unele locuri criza preţurilor din cauza războiului din Ucraina, am decis să implementăm al doilea pachet social, cu acele carduri şi acele vouchere electronice pentru a sprijini populaţia până la sfârşit de an. Am considerat atunci o categorie vulnerabilă, pensia care se încadrează în jurul pensii medii, acum considerăm că evoluţia preţurilor fiind cea pe care o ştim cu toţii trebuie să depăşim un pic pensia medie. Dintr-o analiză a noastră, 3,2 milioane de pensionari vor beneficia de această nouă măsură”.