DOCUMENT. Salarii majorate cu 14,5% de la 1 noiembrie 2023. Sunt sute de mii de români care vor primi mai mulţi bani pe card la următoarea leafă

Cresc salariile în construcții și sectorul agroalimentar, din noiembrie. Salariile minime pentru angajații din construcții, sectorul agricol și industria alimentară urmează să fie majorate cu circa 14,5%.
Filip Stan
31 oct. 2023, 12:49
DOCUMENT. Salarii majorate cu 14,5% de la 1 noiembrie 2023. Sunt sute de mii de români care vor primi mai mulţi bani pe card la următoarea leafă

Salarii majorate din noiembrie în două domenii cheie pentru economie. Ministerul Muncii a lansat luni, 30 octombrie, în dezbatere publică, Ordonanța de Urgență pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară.

Documentul prevede majorarea salariilor minime pentru domeniile construcțiilor, sector agricol și industria alimentară. Cresc salariile în construcții și sectorul agroalimentar, din noiembrie. Salariile minime pentru angajații din construcții, sectorul agricol și industria alimentară urmează să fie majorate cu circa 14,5%.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că a convenit, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară, astfel că atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete. ”Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice”, mai spune şeful Executivului. Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu, prezentă şi ea la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit, a precizat că salariul minim diferenţiat pentru agricultori şi constructori va fi majorat de la 1 noiembrie, fiind „o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”.

Plăţile cash, limitate de la 1 noiembrie. Ce se întâmplă cu românii care nu deţin carduri bancare
Sectorul construcţiilor reprezintă unul din domeniile prioritare ale economiei. Prin proiect se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul constucțiilor să fie majorat la 4.582 lei lunar, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului.

NF_OUG_sal_min_constructii_agricultura_30102023

Suma reprezintă o creștere de  14,6%, față de nivelul actual de 4.000 lei.

În prezent, tariful orar este de 24,194 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună. Potrivit proiect publicat de Ministerul Muncii, tariful orar va fi majorat la 27,714 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de circa 349.732 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru domeniul construcțiilor la nivelul de 4.582 lei vor beneficia un număr de aproximativ 423.110 salariați”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Salarii mai mari în construcții și sectorul agroalimentar

De asemenea, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră, ceea ce reprezintă o creștere de 14,53%, față de nivelul actual de 3.000 lei.

Pensii 2024. Avem formula de calcul şi TABELUL cu vârstele standard de pensionare. Cine ia bonsuri, cine iese mai devreme cu trei ani din câmpul muncii

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul agricol și industrie alimentară un număr de circa 117.000 de salariați.

De majorarea salariului de bază minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară la nivelul de 3.436 lei vor beneficia un număr de aproximativ 168.000 salariați.

OUG_sal_min_constructii_agricultura_30102023

Spynews
Cine este Thomas Matthew Crooks, lunetistul care a încercat să-l omoare pe Donald Trump
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Capital.ro
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Condiții draconice la nunta lui Ianis Hagi. Ce nu au voie să facă invitații
Spynews
Rapperul Wiz Khalifa a fost săltat de poliție de pe scena Beach, Please! Artistul s-a drogat în văzul tuturor la festivalul din Costinești
Spynews
Nunta anului la Palatul Știrbey! Elena, soția lui Ianis Hagi, dezvăluiri de suflet! Ce relație este între ea și Kira
Evz.ro
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase! Mirii au ieșit în stradă și au făcut o horă machedonească
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Wiz Khalifa arestat la Beach, Please, după ce și-a aprins un cui pe scenă: VIDEO cu momentul arestării sale
Capital.ro
Se suspendă TALONUL AUTO. Este ilegal pentru șoferii din ROMÂNIA
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Primele imagini cu atacatorul lui Donald Trump. A fost filmat pe acoperișul unei clădiri, după intervenția Serviciilor Secrete
stirilekanald.ro
Momentul când bărbatul care a vrut să-l asasineze pe Trump e ÎMPUȘCAT de un lunetist
substantial.ro
Noi recorduri de temperaturi extreme anunțate de ANM
MediaFlux
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI