Documentare de pe Netflix pe care să nu le ratăm

Documentarele nu sunt tocmai pe gustul tuturor, spre deosebire de seriale şi filme artistice. Cei mai curioşi în legătură cu diverse aspecte ale vieţii găsesc vizionarea de documentare interesantă. Alţii, însă, le găsesc plictisitoare, prea statice, prea serioase.

02 nov. 2021, 15:13
Documentare de pe Netflix pe care să nu le ratăm

Documentarele nu sunt tocmai pe gustul tuturor, spre deosebire de seriale şi filme artistice. Cei mai curioşi în legătură cu diverse aspecte ale vieţii găsesc vizionarea de documentare interesantă. Alţii, însă, le găsesc plictisitoare, prea statice, prea serioase.

Adevărul e că, la fel ca lectura, documentarele sunt o sursă de informare extraordinară. Ne fac mai curioşi, mai atenţi la a înţelege alţi oameni şi a lăsa în spate ideile preconcepute. În funcţie de tipul documentarului, putem asimila informaţii din orice domeniu, istorie, cinematografie, medicină, psihologie, muzică, etc şi ne îmbogăţim cultura generală. Sunt şi documentare atât de bine făcute încât ne pot schimba percepţia complet şi ar merita o şansă. Dintre acestea putem aminti:

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Pentru necunoscători, Ted Bundy este unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie, acesta recunoscând peste 30 dintre crimele sale, dar se suspectează că ar fi omorât peste 100 de femei de-a lungul vieții. Serialul – documentar are patru episoade ce prezintă în detaliu activitatea a doi jurnaliști care încearcă să afle care este adevărata poveste a lui Ted Bundy, spusă chiar din perspectiva ucigașului însuși.

 

Ultimii țari / The Last Czars

La începutul secolului XX, Rusia este cuprinsă de tulburări sociale, iar Nicolae al II-lea se opune schimbării, provocând o revoluție și sfârșitul unei dinastii. Serialul – documentar, care a avut premiera în 2019, se regăseşte pe Netflix şi are şase episoade.

 

The Social Dilemma

Documentarul prezintă efectele dezastruoase ale reţelelor sociale asupra oamenilor şi comportamentului lor. Documentarul lansat în 2020 a stat multă vreme în topul producţiilor Netflix. Durează 90 de minute şi prezintă interviuri cu denunțătorii din Silicon Valley care obișnuiau să lucreze la Google și Facebook. În multe privințe, ei trag un semnal de alarmă asupra propriilor creații. Un fost executiv al Facebook, Tim Kendall, care a fost întrebat ce îl îngrijorează cel mai mult, a spus: „În cel mai scurt orizont de timp, sunt cel mai îngrijorat de războiul civil”.

 

What The Health

What the Health este un documentar cu un imapct puternic, despre modul în care anumite grupuri au interesul de a încuraja obiceiurile de consum nesănătoase ale oamenilor. Se discută despre rasismul ecologic și modul în care agricultura animală afectează sănătatea consumatorilor. Documentarul arată efectele alimentelor, mai ales de tip fast-food, asupra sănătății individuale şi cum mor inutil milioane de oameni doar din cauza unor obiceiuri alimentare.

 

The Mind Explained

Un serial – documentar despre ce se întâmplă în mintea unui om. De la vise la anxietate, se prezintă cum funcționează creierul uman.

 

The Story of God

Câștigător al premiului Oscar, Morgan Freeman explorează sensul vieții, al lui Dumnezeu și multe întrebări mari, într-un efort de a înțelege modul în care religia a evoluat și a modelat societatea.

 

Greatest Events of WWII (in Colour)

Povestea celui de-al Doilea Război Mondial. Povești captivante, ilustrate cu arhive restaurate, dau viață acestei epoci extrem de importante din istorie.

 

Anne Frank: Poveşti paralele

Un documentar de la Helen Mirren (distinsă cu Oscar), în care jurnalul Annei Frank e repovestit alături de cele scrise de alte cinci supraviețuitoare ale Holocaustului.

 

Jeffrey Epstein: Obscen de bogat

Un serial documentar bazat pe poveștile victimelor agresorului sexual Jeffrey Epstein, din care aflăm cum averea și influența l-au ajutat să abuzeze atâtea femei.