Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. Lungmetrajul, care prezintă primul an de după tragedia din clubul Colectiv, a primit două nominalizări, la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”.

15 mart. 2021, 16:15
Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar
Documentarul "Colectiv". Sursa FOTO: Facebook Colectiv Film

Colectiv, nominalizări Oscar. România va fi prezentă pentru prima dată pe covorul roșu al Galei Oscar!

Documentarul Colectiv, două nominalizări la Oscar

La cele două categorii la care a fost nominalizat filmul românesc, au mai fost nominalizate următoarele producţii: „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”, la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”, şi producţiile „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?”, la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”, potrivit News.ro.

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar sunt anunţate luni, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas.

Citeste si Alexandra Furnea, supravieţuitor Colectiv: „Există un rău profund în măduva României. De murit, murim doar noi, niciodată ei”

Documentarul „Colectiv”, o coproducţie România – Luxemburg, produs de Nanau şi Bianca Oana, a fost desemnat documentarul european al anului 2020, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.

Filmul prezintă primul an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, în care au murit 64 de oameni. Este urmărită acţiunea autorităţilor şi jurnaliştilor, aceştia din urmă aflaţi în căutarea adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

Cel mai bun film într-o limbă străină

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

Citeste si Strigătul disperat al tatălui unui tânăr mort în Colectiv: „Nu pot să mai dorm nopţile. societatea românească refuză schimbarea”

Filmul a avut şi înainte de pandemie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau într-un interviu acordat News.ro în luna decembrie.

Premiile Oscar vor fi decernate pe 25 aprilie 2021, la Los Angeles.

Anul acesta, documentarul Documentarul „Colectiv” a primit o nominalizare şi la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar”. Premiile BAFTA vor fi decernate în weekendul 10 – 11 aprilie.