Documentele „Top Secret” ale Pentagonului, ACCESIBILE tuturor. Cum s-a putut întâmpla aşa ceva

Documente americane clasificate "top secret" au apărut publicate timp de mai multe zile pe internet, fără ca niciun responsabil al Ministerului Apărării american să sesizeze scurgerea de informaţii.

01 iun. 2017, 12:53

Un cercetător din domeniul securităţii de la UpGuard le-a descoperit din întâmplare. Accesul la informaţiile confidenţiale, adminstrate de un sucontractor al Pentagonului (Booz Allen Hamilton – BAH) al cărui server nu era cifrat, potrivit Gizmodo.

Dosarele erau stocate pe un spaţiu de stocare al Amazon S3, 28 Go, date secrete, precum şi identităţile unor agenţi secreţi. În mod ciudat, toate aceste informaţii clasificate nu erau protejate prin nicio parolă. Era de ajuns ca cineva să cunoască adresa site-ului pentru a-l accesa.

„Comoara” electronică avea peste 60.000 de fişiere referitoare la securitatea internă a Statelor Unite, majoritatea acestora provenind de la NGA – „National Geospatial-Intelligence Agency” – un organ de informaţii secrete care furniza armatei americane o cartografie prin satelit detaliată în urma operaţiunilor terestre. Această agenţie se află, de altfel, şi la originea localizării autorului atentatelor teroriste din 2001, din SUA; de la World Trade Center, Osama bin Laden.

După aceste dezvăluiri, UpGuard a alertat imediat societatea BAH, dar aceasta a întârziat să intervină. Nu este pentru prima oară pentru BAH când se află la originea unei scurgeri de informaţii sensibile. Cu câţiva ani în urmă, subcontractorul îl avea în rândurile sale pe Edward Snowden.