Doi candidaţi, în cursa pentru şefia ICR: Radu Boroianu şi Iulian Tănase

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat marți că pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român au fost depuse două candidaturi din partea grupurilor parlamentare ale PSD și PNL, Radu Boroianu și Iulian Tănase.

28 apr. 2015, 08:48
Doi candidaţi, în cursa pentru şefia ICR: Radu Boroianu şi Iulian Tănase

Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, și-a depus, vineri, demisia din funcție, la cabinetul președintelui Senatului, apreciind că obiectivele pe care le-a asumat la preluarea mandatului ‘au fost deja atinse’, a informat, luni, Direcția Comunicare a ICR.

„S-au făcut nominalizările pentru funcția de președinte al ICR: Radu Boroianu de la PSD și Iulian Tănase de la PNL, care a lucrat inclusiv la Radio Guerrilla”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți, după ședința Biroului permanent al Senatului. El a precizat că Biroul permanent a luat act de demisia fostului președinte ICR, Lilian Zamfiroiu, demisie care va fi trimisă plenului Senatului.

UPDATE Candidații pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, propus de social-democrați și grupul liberal-conservator, și Iulian Tănase, propus de grupul parlamentar al PNL, au primit marți avize favorabile din partea senatorilor din comisiile de resort.

Membrii Comisiei de cultură și ai Comisiei de politică externă din Senat au votat candidatura lui Radu Boroianu cu 16 voturi pentru. Iulian Tănase a primit 12 voturi pentru și 4 împotrivă.

Președintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că ambii candidați, cu avize favorabile, vor fi votați, marți, de plenul Senatului, urmând ca acesta să decidă care dintre cei doi va fi validat în această funcție.

Biroul permanent a luat act de demisia lui Lilian Zamfiroiu, demisie care va fi trimisă plenului Senatului. ____________________________________________________________________________

Iulian Tănase, jurnalist şi scriitor, este propus de PNL pentru funcţia de preşedinte al ICR.  Tănase este prezentat ca „un valoros om de cultură, cu o vastă experienţă în publicistică şi mass-media” şi PNL consideră că propunerea trebuie susţinută de toate grupurile din Senat, întrucât numirea ar arăta „o stare de normalitate pentru o instituţie fanion a diplomaţiei culturale româneşti”.

Iulian Tănase a fost redactor la Academia Caţavencu (1997–2010) şi realizator de programe la radio Guerrilla (2004–2010). Din 2010 este redactor la revista Kamikaze.

CITEŞTE ŞI ŞEFIA ICR. Alina Gorghiu acuză un TROC politic între Ponta şi Tăriceanu

Printre volumele pe care le-a publicat în ţară se află: Ingerotica (1999); Poeme pentru orice eventualitate (2000); Iubitafizică (2002); Sora exactă (2003).

„A primit premiul Hubert Burda pentru tineri poeţi din Europa de Est şi premiul pentru proză din cadrul Festivalului de Literatură de la Graz”, se spune în comunicatul PNL.

Radu Boroianu, vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator, a confirmat, luni, că se află în negocieri pentru preluarea şefiei Institutului Cultural Român (ICR), subliniind că lucrurile nu sunt sigure.

Radu Boroianu a spus că „este unul dintre administratorii culturali cunoscuţi în România”. „Sigur că numele meu a fost vehiculat, dar sunt proceduri care sunt complicate. Întâi să vedem dacă se formalizează măcar”, a completat acesta.

Lilian Zamfiroiu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), aceasta fiind înregistrată săptămâna trecută la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredinţat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate sa ia sfârşit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică şi fiind pregătit să fac faţă unor noi provocări profesionale”, se arată în cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu.

Comisia de Cultură și Comisia de politică externă vor audia candidații pentru funcția de președinte al ICR. Noul președinte al Institutului va fi însă validat, prin vot, în plenul Senatului.

Pe ordinea de zi de marți a celor două Comisii este înscrisă audierea candidaților pentru ocuparea funcției de director și de director adjunct ale unor institute culturale românești din străinătate.