Doi foşti consilieri prezidenţiali, urmăriţi penal în dosarul Case pentru Militari VIDEO

Gheorghe Rotaru, fost consilier al presedintelui interimar Crin Antonescu şi Sergiu Medar, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, sunt cercetaţi într-un dosar al locuinţelor obţinute ilegal de militari, informează România TV. 

17 apr. 2013, 08:04
Doi foşti consilieri prezidenţiali, urmăriţi penal în dosarul Case pentru Militari VIDEO

Generalii în rezervă Sergiu Medar şi Gheorghe Rotaru sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Gheorghe Rotaru, fost consilier al presedintelui interimar Crin Antonescu şi Sergiu Medar, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, fac parte din lotul de 10 generali acuzaţi că au achiziţionat case la preţ redus, prin programul Case pentru Militari. 

Cei doi generali s-au prezentat miercuri la DNA pentru ca procurorii anticorupţie să le aducă la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală în cazul lor şi care sunt acuzaţiile.

„S-a început urmărirea penală şi ni s-a înmânat procesul verbal cu acuzaţiile care fac obiectul cercetării. Acuzaţiile sunt legate de achiziţionarea locuinţelor de serviciu şi cumpărarea lor în baza legii speciale. Vor avea loc audieri noi în acest caz, în data de 24-25 aprilie”, a declarat avocatul lui Sergiu Medar. 

Un alt general, Mircea Chelaru, care a îndeplinit timp de un an şi funcţia de Şef al Statului Major al Armatei, este aşteptat şi el la DNA, să i se aducă la cunoştinţă acuzaţiile formulate împotriva sa, în acelaşi dosar, informează România TV. La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mircea Chelaru a declarat: „Am achiziţionat apartamentul atunci când am fost atenţionat să îl achiziţionez, în 2007. Mi-au spus de la Ministerul Apărării Naţionale „domnule general, sunteţi singurul de pe scară care sunteţi chiriaş. S-au îndeplinit condiţiile prin care puteţi să achiziţionaţi acest apartament”.

Am cumpărat casa în 2007 şi am plătit pentru ea în jur de 110.000 lei. Condiţia achiziţionării sale era să am un contract valabil şi să nu deţin alte proprietăţi. M-am încadrat perfect, întruneam aceste condiţii. Eu nu am cerut nimănui să-mi dea casă, dealtfel nici nu eram pregătit să cumpăr apartamentul în care stăteam

Mă surprinde în schimb altceva. O instituţie, cum este Ministerul Apărării Naţionale, îţi oferă contractual o casă şi dacă ar fi constatat prin procedurile interne nişte vicii de ordin administrativ trebuia să producă o corecţie. Nu am cerut nimănui să-mi dea casa, nu am corupt pe nimeni să producă acest act. Ca şi om care a condus ministerul ştiu că există organisme în cadrul său care pot produce această imunizare în faţa greşelilor. În ceea ce mă priveşte, dacă exista cea mai mică suspiciune că este ceva în neregulă organul competent ar fi trebuit să mă tragă de mânecă”.

Odată finalizate cercetările de către procurorii DNA, dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti, unde va începe procesul.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

„Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Corneliu Dobriţoiu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa o locuinţă proprietate personală”, susţine DNA.

DNA a precizat că, alături de Dobriţoiu, alte 10 persoane cu funcţii de conducere din MApN au achiziţionat în condiţii nelegale locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat, faţă de acestea efectuându-se acte de urmărire penală.

De asemenea, este urmărit penal şi generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, preciza DNA.