Doi consilieri superiori la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, trimişi în judecată

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, a doi consilieri superiori în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa - Serviciul Inspecţie Fiscală Persoane Fizice.

30 iun. 2014, 08:14
Doi consilieri superiori la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, trimişi în judecată

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 13 sau 14 martie, Marius Valeriu Tororpu şi Alexandra Bolchiş au efectuat o inspecţie fiscală parţială la o persoană fizică (denunţător în cauză), prilejuită de cererea formulată de aceasta, în legătură cu rambursarea taxei pe valoarea adăugată pentru perioada 1 martie 2012 – 31 ianuarie 2014, potrivit Agerpres.

„În timpul efectuării controlului sus-menţionat, cei doi i-au pretins denunţătorului, pentru a-i facilita obţinerea banilor solicitaţi, un procent de 10%, din suma totală la care acesta avea dreptul la rambursare, respectiv, de 31.300 lei cu titlu de mită, din suma totală de 313.000 lei. Fără această verificare, finalizată cu Raportul de inspecţie fiscală din 17 martie 2014, plata nu putea fi efectuată”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată precizează că denunţătorul a acceptat propunerea formulată şi, la indicaţia lui Marius Toropu, i-a remis acestuia suma pretinsă, în două tranşe, ambele plătite în cursul lunii martie 2014, prima în valoare de 15.000 lei, iar cea de-a doua în valoare de 16.300 lei.

Procurorii DNA Constanţa au constata că, la indicaţiile aceluiaşi inculpat, banii au fost plasaţi de fiecare dată în câte un autoturism. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra a două autoturisme, aparţinând celor doi.