Doi elevi din Satu Mare au obţinut în instanţă, acordul pentru schimbarea de sex

Doi elevi din Satu Mare au obţinut acordul pentru schimbarea de sex. Potrivit legislației, costurile sunt suportate din bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. 

18 nov. 2019, 10:55
Doi elevi din Satu Mare au obţinut în instanţă, acordul pentru schimbarea de sex

Elevii, care au împlinit recent vârsta de 18 ani, au cerut în instanțele de judecată aprobarea pentru a-și face operație de schimbare de sex și, implicit, de modificare a actelor, scrie presasm.ro.

Este vorba despre un băiat, care intenționează să devină femeie, respectiv o tânără care dorește să devină bărbat. Cel mai recent caz este cel al unei tinere care a împlinit anul acesta vârsta de 18 ani, iar primul lucru a fost să deschidă o procedură legală în acest sens.

Citeşte şi Un avocat de 40 de ani devine primul primar transgender din Italia

Tribunalul Satu Mare a admis deja cererea privind efectuarea operației, urmând să se pronunțe și asupra modificării actelor de stare civilă.

Potrivit legislației, costurile sunt suportate din bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Și asta pentru că, potrivit specialiștilor, transsexualismul are ca unic remediu corelarea prin intervenția chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihice diametral opuse, spre deosebire de homosexualism și intersevualism. Transsexualismul este considerată a fi o boală care nu are parte de dereglări psihice.

Schimbarea de sex în cinci paşi

Pasul unu al schimbării de sex se referă la obţinerea unui diagnostic de „tulburare de identitate de gen” sau „disforie de gen” stabilit de medicul psihiatru. Pasul doi se referă la vizita la medicul endocrinolog şi începerea tratamentului hormonal.

Pasul trei vizează intervenţiile chirurgicale. Pasul patru se referă la alegerea instanţei şi formularea cererii de modificare a actelor de stare civilă. Pasul cinci, după rămânerea definitivă a hotătârii judecătoreşti de modificare a actelor de stare civilă ca urmare a schimbării sexului, se înscriu menţiunile corespunzătoare pe marginea actelor de stare civilă, se atribuie un nou C.N.P. şi se eliberează noile acte de identitate persoanelor trans, potrivit noii realităţi biologice a sexului acestora.