Doi fizicieni au stabilit formula pentru o pizza perfectă. Care este secretul

Doi fizicieni și un antropolog alimentar au reușit să găsească formula pentru o pizza perfectă din punct de vedere științific.

07 nov. 2018, 14:05
Doi fizicieni au stabilit formula pentru o pizza perfectă. Care este secretul

Într-o lucrare intitulată „Fizica pentru coacerea pizzei perfecte”, publicată la începutul acestui an în jurnalul ArXiv, fizicienii Andrey Varlamov de la Institutul de Supravectoare, Oxizi, Alte materiale și dispozitive inovatoare și Andreas Glatz de la Universitatea Northern Illinois au colaborat cu antropologul alimentar Sergio Grasso pentru a ajunge la stabilirea unei formule pentru o pizza perfectă, scrie stirileprotv.ro.

Citeşte şi Pizza făcută în casă. Cei mici vor fi fericiţi

Se pare că secretul unei pizza perfecte se referă la termodinamica cuptoarelor din cărămidă pe care le folosim pentru coacerea unei cruste perfecte. Focul care arde intr-un colt, incalzeste peretii curbati si pardoseala din piatra a cuptorului pentru a produce conditiile perfecte pentru o placinta coaptă in mod egal.

În condiții ideale termodinamice, se poate savura, în exact două minte, o pizza Margherita pregătită la cuptor din cărămidă încălzit la 330 grade C.

Autorii au elaborat o ecuație și pentru pregătirea unei pizza la cuptorul electric. Astfel, temperatura din cuptor trebuie să ajungă la 230 de grade C, iar aluatul trebuie să se rumenească timp de 170 de secunde.