Doi fraţi, căutători de comori, au dat lovitura. Vezi ce bogăţie le va aduce tezaurul descoperit

Pasiunea a doi fraţi din Pătrăuţi a condus la descoperirea unor piese medievale care ar putea îmbogăţi patrimoniul Muzeului Bucovinei Suceava. Descoperirea va ajuta desigur şi la îmbogăţirea "patrimoniului" lor.  

21 mai 2014, 06:37
Doi fraţi, căutători de comori, au dat lovitura. Vezi ce bogăţie le va aduce tezaurul descoperit

Cei doi fraţi, Marius şi Cristian Hatnean, şi-au cumpărat în urmă cu circa doi ani detectoare de metale şi de atunci îşi alocă tot timpul liber căutării de comori prin pădurile şi pe dealurile din judeţ, scrie monitorulsv.ro. Luna trecută au găsit chiar în comuna natală o spadă de fier medievală, trei monede şi doi solzi de armură din aceeaşi perioadă, un inel de cupru cu inscripţie, un fragment de inel de bronz cu inscripţie cap de bour şi alte câteva piese pe care le-au predat, conform legii, Primăriei Pătrăuţi. Obiectele au ajuns la Muzeul Bucovinei, şi în această săptămână se va întruni comisia de evaluare, inclusiv din punct de vedere financiar.

Citeşte şi O comoară, recuperată de pe epava unui vas scufundat în Atlantic VIDEO

Căutarea de comori nu este chiar cea mai obişnuită îndeletnicire, dar Marius şi Cristian Hatnean sunt pasionaţi de această activitate şi îi dedică fiecare weekend cu vreme frumoasă. Marius este student în anul II la Electronică, iar Cristian masterand la Inginerie alimentară, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Şi-au dat seama că le-ar plăcea să caute mărturii ale trecutului după ce au văzut la televizor o emisiune cu căutătorii de meteoriţi. Au început să strângă bani şi şi-au cumpărat primul lor detector de metale, unul chinezesc, pe care au dat 100 de dolari. Nu era grozav, dar le-a confirmat că au făcut alegerea corectă, că această căutare de comori le aduce satisfacţii.

Citeşte şi COMOARA ascunsă a unui CĂMĂTAR: Peste 10 kilograme de aur au fost găsite la percheziţie

La început nu au găsit piese de valoare, dar cu fiecare descoperire au vrut mai mult. „Anul trecut, în iunie, mi-am cumpărat şi eu un detector, cu 200 de euro. Ne-am autorizat la poliţie ca detectori, conform legii, şi mergem pe dealuri ori de câte ori avem timp. Eu sunt pasionat de obiectele din cele două războaie mondiale; cu ajutorul lor putem să ne imaginăm cum era viaţa oamenilor în acea perioadă. Cumva vizualizăm ceea ce am auzit de atâtea ori povestit de părinţi sau bunici ori ce am învăţat la şcoală”, ne spune Marius.

Citeşte şi Un câine a descoperit o comoară pe terenul stăpânilor săi

Autorizarea detectoarelor se face la fel ca pentru arme: cu cazierul judiciar al proprietarului, factura de achiziţie, tradusă în limba română, cu seria şi numărul aparatului.

Fiecare are propria cutie de comori

De curând, Marius şi Cristi au reuşit să economisească 600 de euro, cu care şi-au cumpărat un detector mai performant şi l-au pus deja la treabă. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

Acasă, fiecare dintre fraţi are cutia lui de comori, din care ne arată monede, nasturi, inele, cartuşe, brichete vechi. Din garaj vin cu o sacoşă de cartuşe, de la 1700 până în cel de-al Doilea Război Mondial. Piesele cele mai dragi le au în casă, pe o etajeră comună: ceasuri vechi de buzunar, un glonte care a fost modificat pentru a ascunde un cifru, o gamelă cu lingură şi furculiţă cu care mâncau soldaţii în Primul Război Mondial, un satâr şi alte câteva obiecte din aceeaşi perioadă.

„Mă gândesc la oamenii care le-au folosit, la soldatul care a mâncat din gamela asta, de exemplu. Sau la proprietarii ceasurilor. Sunt frumoase, probabil amintiri de familie. Noi le-am găsit în apropierea unor drumuri comerciale vechi, cred că oamenii le-au pierdut, le-au căzut din buzunar”, a spus Cristi.