Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui arestaţi pentru corupţie, trimişi în judecată

Cei doi ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie şi un alt medic au fost trimişi în judecată pentu luare de mită şi alte infracţiuni, în timp ce şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a fost deferită justiţiei pentru abuz în serviciu.

12 mai 2015, 17:28
Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui arestaţi pentru corupţie, trimişi în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus, marţi, trimiterea în judecată a medicilor Simona Botez, Doina Andrei şi Adrian Tănăsescu, ginecologi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, pentru mai multe infracţiuni de luare de mită, potrivit Mediafax.

În cazul primilor doi medici, aflaţi în arest preventiv de trei luni, anchetatorii au reţinut şi infracţiuni de fals intelectual, întreruperea ilegală a cursului sarcinii şi sustragere de înscrisuri. În ceea ce-l priveşte pe ginecologul Adrian Tănăsescu, acesta se află de trei luni sub control judiciar.

De asemenea, procurorii au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU Vaslui, Gabriela Marcela Rusu, pentru abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor vasluieni, medicii Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu au solicitat şi au obţinut de la pacienţi, în perioada 2009-2015, sume de bani variind între 50 şi 1.600 de lei, pentru efectuarea de acte în legătură cu activitatea de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale gratuite sau pentru îndeplinirea de acte contrare îndatoririlor de serviciu, precum şi efectuarea de întreruperi de sarcină la cerere, vârsta sarcinii fiind de peste 14 săptămâni.

Astfel, activitatea ilegală era disimulată, susţin anchetatorii, prin comiterea de infracţiuni de fals referitor la completarea inexactă a foilor de observaţie clinică pentru pacienţi.

„Activitatea infracţională a inculpaţilor s-a desfăşurat pe fondul îndeplinirii defectuoase a îndatoririlor de serviciu de către Gabriela Marcela Rusu care, în calitate de şef al Secţiei Obstetrică-Ginecologie, în perioada ianuarie 2014 – 9 februarie 2015, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, neverificând modalitatea în care se efectuează înregistrarea pacienţilor, completarea, păstrarea foilor de observaţie şi încasarea sumelor de bani pentru proceduri medicale la cerere, organizând în mod defectuos activitatea în cadrul secţiei. De asemenea, nu a luat măsurile necesare pentru evidenţierea pe o condică separată a prescripţiilor medicale pentru prescrierea preparatelor cu substanţe stupefiante şi psihotrope, provocând astfel un prejudiciu de 2.080 de lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu referire la neîncasarea sumelor de bani conform planului tarifar, şi de 15.363,16 lei Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui prin acordarea asistenţei medicale gratuite, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, pentru cazuri care nu reprezentau, de fapt, urgenţe medicale”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Vaslui.