Doi jurnalişti turci arestaţi pentru dezvăluiri incomode au fost eliberaţi din închisoare

Doi jurnaliști turci închiși de aproape trei luni pentru că au dezvăluit că Ankara a livrat arme rebelilor islamiști din Siria au fost puși în libertate vineri, au anunțat mai multe media, printre care Cumhuriyet, cotidianul unde sunt angajați, scrie AFP, citatăp de Agerpres.

26 feb. 2016, 07:05
Doi jurnalişti turci arestaţi pentru dezvăluiri incomode au fost eliberaţi din închisoare

Denunțând „încălcarea” drepturilor acestora, Curtea Constituțională a Turciei a ordonat joi eliberarea lui Can Dündar, redactor-șef al jurnalului de opoziție, și a lui Erdem Gül, șeful subredacției de la Ankara, care au fost așteptați de rude și simpatizanți la poarta închisorii Silivri de la periferia Istanbulului.

„Este o decizie istorică”, a declarat Can Dündar la ieșirea din închisoare, citat de agenția de presă Cihan. „Ea se aplică tuturor colegilor noștri, libertății presei și libertății de exprimare”, a adăugat el.

Subliniind cu ironie că data eliberării lor, 26 februarie, coincide cu ziua de naștere a președintelui Recep Tayyip Erdogan, Can Dündar a declarat: „Suntem foarte fericiți să sărbătorim aniversarea sa și eliberarea noastră”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor: Care sunt ţările cu cei mai mulţi ziarişti arestaţi

Adversari înverșunați ai regimului islamist-conservator din Turcia, cei doi jurnaliști sunt acuzați de spionaj, divulgarea unor secrete de stat și tentativă de lovitură de stat și au fost trimiși la închisoare la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit

În cauză, difuzarea în mai a unui articol și a unei înregistrări video despre interceptarea de către jandarmii turci, în ianuarie 2014, la granița siriană, a unor camioane ale serviciilor secrete turce (MIT) care transportau arme destinate rebelilor islamiști sirieni.

Procuratura din Istanbul a cerut pentru ei cea mai grea pedeapsă prevăzută de Codul Penal turc, închisoarea pe viață, și a fixat data deschiderii procesului lor pe 25 martie.