Calvarul trăit de doi marinari, naufragiați în largul mării și salvați după 29 de zile: „A fost o pauză plăcută de la Covid”

Doi marinari au petrecut 29 zile în largul mării Solomon, duă ce barca cu motor în acre se aflau a suferit o defecțiune. Cei doi au declarat că în ciuda dificultăților, întreaga situație a fost o pauză plăcută de la pandemia de Covid-19.

12 oct. 2021, 17:40
Calvarul trăit de doi marinari, naufragiați în largul mării și salvați după 29 de zile: „A fost o pauză plăcută de la Covid”

Doi marinari au fost naufragiați în largul mării Solomon timp de 29 de zile, după ce barca cu motor în care se aflau a suferit o defecțiune, iar GPS-ul lor a încetat să funcționeze.

Livae Nanjikana și Junior Qoloni au plecat de pe insula Mono, o parte a insulelor Solomon, pe 3 septembrie într-o mică barcă cu motor.

Călătoria lor în apele imprevizibile a fost pusă în dificultate de precipitațiile abundente și vânturile puternice.

Aceștia au naugrafiat în largul coastei Papua Noua Guinee, la aproape 300 de mile depărtare de acasă.

Bărbații au supraviețuit mâncând portocalele pe care le împachetaseră pentru expediție și nucile de cocos care pluteau în mare.

Marinarii au colectat, de asemenea, apa de ploaie într-o bucată de pânză pentru a-și potoli setea.

Cei doi oameni ai mării cu experiență intenționau să călătorească aproximativ la 125 de mile spre sud, până în orașul Noro de pe insula New Georgia.

„Mai făcusem călătoria înainte și totul ar fi trebuit să decurgă fără probleme”, a spus Nanjikana pentru The Guardian.

Marinarii s-au dezorientat și nu au mai putut vedea linia de orizont a insulelor din stânga lor, pe care o foloseau drept ghid.

Au primit o altă lovitură când GPS-ul s-a defectat  și astfel cei doi au luat decizia de a opri ambarcațiunea  pentru a economisi combustibilul rămas.

„Când vremea rea s-a dezlănțuit, a fost rău și a devenit și mai înfricoșător când GPS-ul a murit”, a spus Nanjikana.

Doi naufragiați, salvați după 29 de zile: „Habar n-aveam ce se întâmplă în lume”

Din fericire, bărbații au întâlnit un pescar în largul coastei Noii Britanii, Papua Noua Guinee.

Când au ajuns pe insulă la data de 3 octombrie, erau atât de slabi încât au trebuit să fie duși de pe barcă și într-o casă din apropiere.

Aceștia au fost evaluați de medicii locali iar în prezent se află în casa unui localnic.

Nanjikana a spus că pauza forțată l-a ajutat să scape de haosul pandemiei.

„Habar n-aveam ce se întâmplă în lume în timp ce ne aflam acolo. Nu am auzit de Covid sau de altceva. Aștept cu nerăbdare să mă întorc acasă, dar cred că a fost o pauză frumoasă de la toate.”, a declarat unul dintre marinari.

Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Insulele Solomon, cu sediul în Papua Noua Guinee, face aranjamente pentru a se asigura că ambii bărbați se pot întoarce acasă.