Doi medici din Suceava, trimişi în judecată la 7 ani de la moartea unei paciente

Doi medici din Suceava au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă la 7 ani după ce pacienta lor a murit într-un spital privat. Femeia fusese operată şi a murit la puţin timp din cauza unor complicaţii. Ancheta a început imediat, dar abia acum procurorii au ajuns la concluzia că medicii nu au făcut toate investigaţiile necesare.

13 feb. 2017, 13:30
Doi medici din Suceava, trimişi în judecată la 7 ani de la moartea unei paciente

Doi medici de la un spital din Suceava au fost trimişi în judecată de Parchetul Judecătoriei Suceava pentru ucidere din culpă în cazul unei paciente care a murit în anul 2010, după o intervenţie chirurgicală. Astfel, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Dinu Bolohan, Ruslan Gorgeag şi SC Bethesda SRL Suceava, prin reprezentant legal Ştefan Puşcaşu, pentru ucidere din culpă, scrie crainou.ro.

La data de 9 august 2010, organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Investigaţii Criminale, au fost sesizate cu privire la faptul că, la data de 7 august 2010, la Spitalul Judeţean Suceava, a decedat o femeie, P.M.G., în urma unor complicaţii respiratorii survenite după o intervenţie chirurgicală.

Cauza a avut caracter complex, pentru clarificarea situaţiei de fapt şi a stabilirii persoanelor responsabile fiind necesare concluziile Colegiului Medicilor, efectuarea a două expertize medico-legale de către Institutul de Medicină Legală Iaşi şi avizul Comisiei Superioare din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti.

Anchetatorii arată că medicul Dinu Bolohan, în perioada 4.08 – 7.08.2010, în calitate de medic ginecolog operator principal, în cadrul Spitalului Bethesda din Suceava, împreună cu medicul anestezist Ruslan Gorceag din cadrul aceluiaşi spital, nu au folosit toate mijloacele de investigaţie pe care le aveau la dispoziţie şi nu au adoptat o conduită medicală postoperatorie adecvată, raportată la condiţia medicală a victimei, în vederea decelării prompte a instalării şocului hemoragic sever, fapt ce a condus la decesul numitei P.M.G. la data de 7.08.2010.

Inculpatul a săvârşit infracţiunea de ucidere din culpă fără a prevedea rezultatul, deşi putea şi trebuia să îl prevadă. Legătura de cauzalitate între fapta imprudentă şi iresponsabilă a inculpatului şi decesul pacientei P.M.G. este evidentă, mai arată procurorii.

Medicul anestezist Ruslan Gorgeac este acuzat că, în aceeaşi perioadă, în calitate de medic anestezist în cadrul Spitalului Bethesda din Suceava, împreună cu medicul ginecolog operator principal Bolohan Dinu din cadrul aceluiaşi spital, nu au folosit toate mijloacele de investigaţie pe care le aveau la dispoziţie şi nu au adoptat o conduită medicală postoperatorie adecvată, raportată la condiţia medicală a victimei, în vederea decelării prompte a instalării şocului hemoragic sever, fapt ce a condus la decesul pacientei.

SC Bethesda SRL Suceava este acuzată că acţiunile şi omisiunile culpabile ale medicului ginecolog operator principal Bolohan Dinu şi medicului anestezist Gorceag Ruslan din cadrul Spitalului Bethesda din Suceava au fost săvârşite în realizarea obiectului de activitate a Spitalului Bethesda.

Legătura de cauzalitate între faptele imprudente şi iresponsabile ale inculpaţilor, săvârşite în realizarea obiectului de activitate a spitalului şi decesul pacientei P.M.G., este evidentă, mai arată procurorii.

Dosarul va fi judecat de Judecătoria Suceava.

Citeşte şi Eroare înspăimântătoare a medicilor. O pacientă care a suferit un infarct a fost operată la mandibulă