Doi militari morţi în Iran, în urma prăbuşirii unui avion de luptă F-4

Un avion de luptă F-4 aparţinând forţelor aeriene iraniene s-a prăbuşit marţi în timpul unui antrenament în sudul Iranului, cei doi militari aflaţi la bordul aparatului pierzându-şi viaţa.

15 iul. 2014, 12:56
Doi militari morţi în Iran, în urma prăbuşirii unui avion de luptă F-4

Accidentul a avut loc lângă Shiraz şi, din păcate, ‘pilotul şi copilotul au murit’, a anunţat colonelul Hossein Mohammadi, un înalt responsabil militar, potrivit agenţiei Irna, citată de Agerpres.

Armata aerului din Iran are încă în dotarea sa câteva avioane de luptă americane achiziţionate înainte de Revoluţia islamică din 1979 şi sancţiunile internaţionale impuse acestei ţări împiedică Teheranul să cumpere componente pentru aparatele sale militare şi civile.

În cadrul acordului de la Geneva pentru reglementarea crizei nucleare, SUA au acceptat să livreze componente numai pentru flota civilă a Iranului, dar deocamdată această ridicare parţială a sancţiunilor nu a avut efect.

Armata iraniană a aerului dispune în prezent de circa 300 de avioane de luptă ruse (Mi-29 şi Su-25), chineze (F-7), americane (F-4, F-5 şi F-14) şi franceze (Mirage F1), precum şi de câteva avioane ‘Saeqeh’, o versiune iraniană a F-5 american. Dar numai o parte din aceste avioane ar fi în mod real operaţională, potrivit experţilor