Doi militari români morţi şi unul rănit în Afganistan. Cei doi au fost împuşcaţi într-un schimb de focuri

Doi militari români au murit în Afganistan, iar un al treilea a fost rănit, anunţă România TV. Ministerul Apărării Naţionale arată că tragedia a survenit în timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Eroii care şi-au pierduta viaţa sunt plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu.

07 mai 2016, 11:33

UPDATE Cei doi militari români care au murit sâmbătă în Afganistan au fost uciși de doi indivizi care purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare.

Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului, precizează NATO într-un răspuns la solicitarea Digi24, fără a specifica dacă cei doi făceau parte din rândul forțelor afgane sau dacă au pătruns în unitate deghizați în soldați.

Membrii operațiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă și i-au ucis, la rândul lor, pe atacatori, mai spune NATO.

Oficialii misiunii internaționale din Afganistan și responsabilii afgani au deschis o anchetă asupra incidentului, iar NATO promite că va da alte informații de îndată ce vor fi disponibile.

„Vom continua să antrenăm, să consiliem și să asistăm forțele afgane de apărare și securitate și nu considerăm acest incident reprezentativ pentru relația dintre forțele noastre”, se mai arată în răspunsul NATO pentru Digi24. 


UPDATE Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale, îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu și pe sergentul Adrian Vizireanu, care și-au pierdut viața în timpul executării unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan, informează MApN.

Luni, la ora 8.00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru cei doi militari, precizează ministerul.

Conform sursei citate, crosul veteranilor de război „VeteRUN — Cupa Steaua”, programat pentru duminică, de la ora 11,00, a fost amânat pentru o dată ulterioară.

„Conducerea ministerului își exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alături de familiile greu încercate și se informează în permanență despre evoluția stării de sănătate a militarului rănit”, se mai arată în comunicatul MApN.


UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor doi militari care şi-au pierdut viaţa sâmbătă dimineaţă în Afganistan.

„Am primit cu durere vestea încetării din viață a celor doi militari români căzuți la datorie astăzi, în Afganistan. Militarii noștri și-au servit țara cu devotament și curaj și vor rămâne veșnic în amintirea mea și a poporului român. În aceste momente de tristețe, transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Militarului rănit în aceeași misiune îi urez însănătoșire grabnică și să se întoarcă cu bine acasă”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Premierul Dacian Cioloș a transmis, sâmbătă, condoleanțe familiilor celor doi militari români care au murit în timpul unei misiuni în Afganistan, precizând că România va onora memoria acestor tineri așa cum se cuvine.

„Sunt profund îndurerat de pierderea celor doi militari români, Iulian Dumitrescu și Adrian Vizireanu, în urma unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan. Transmit sincere condoleanțe și sunt alături de familiile acestora și le asigur că România va onora memoria acestor tineri așa cum se cuvine. De asemenea, urmăresc alături de Ministerul Apărării Naționale starea de sănătate a celui de-a treilea militar rănit și îi vom oferi tot sprijinul necesar”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Şi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis condoleanțe familiilor celor doi militari români care și-au pierdut viața în misiune în Afganistan și colegilor din Ministerul Apărării Naționale.

„Știm foarte bine care sunt riscurile acestei misiuni în Afganistan pentru că și noi am avut și avem în continuare angajați ai MAI în acest teatru de luptă. Alături de întreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne suntem alături de colegii noștri din Ministerul Apărării Naționale în acest moment de grea încercare”, a transmis ministrul Afacerilor Interne, conform unui comunicat de presă.

Ministerul român al Afacerilor Externe își exprimă regretul față de moartea celor doi militari în Afganistan și transmite condoleanțe familiilor acestora.

„Ministerul Afacerilor Externe exprimă sincere condoleanțe și întreaga sa compasiune familiilor persoanelor decedate în acest tragic eveniment și transmite însănătoșire grabnică militarului român rănit”, se arată într-un comunicat al MAE .

 

Militarii români participau la o misiune de instruire a poliţiştilor afgani, potrivit unui comunicat MApN, în momentul în care a avut tragedia. Comunicatul ministerului nu dă amănunte despre ce s-a întâmplat exact, precizând doar că trei militari români de la forţele speciale au fost răniţi în timpul exerciţiului.

Cei trei au fost evacuaţi de urgenţă şi duşi la spital, unde li s-au acordat îngrijiri. Din păcate, doi dintre ei, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit. Subofiţerii sunt de la o unitate de operaţii speciale din Buzău, scrie Adevărul.

„Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiilor militarilor decedaţi şi urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei medicale a celui rănit”, se arară în comunicatul MApN.

„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Mihnea Motoc.”

Tragedia survine la doar o săptămână după vizita de Paşti a preşedintelui Klaus Iohannis, care, împreună cu soţia sa, au vizitat tabăra română din Afganistan.