Două noi vaccinuri anti-COVID-19 ar putea fi disponibile în curând în Europa. Baciu: Vor fi semnate contracte cu Novavax şi Valneva

Alte două vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea fi disponibile în Uniunea Europeană, inclusiv în România, în perioada următoare. Secretarul de stat în MInisterul Sănătăţii Andrei Badiu a anunţat că "negocierile continuă la nivel european şi probabil vor urma şi alte două contracte care vor fi semnate cu două companii Novavax şi Valneva".

09 feb. 2021, 15:48
Două noi vaccinuri anti-COVID-19 ar putea fi disponibile în curând în Europa. Baciu: Vor fi semnate contracte cu Novavax şi Valneva
Doi noi vaccinuri anti-COVID-19 ar putea fi disponibile în scurt timp în Europa. Baciu: Vor fi semnate contracte cu Novavax şi Valneva

Alte două vaccinuri anti-COVID-19 vor fi disponibile în Uniunea Europeană în perioada imediat următoare. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă de la Guvern, că pe lângă vaccinurile dezvoltate de Pfizer – BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, Uniunea Europeană poartă negocieri cu alte două companii producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19. Este vorba despre compania americană Novavax şi francezii de la Valneva.

„Cu privire la următoarele tranşe de livrare, pentru Pfizer se aşteaptă următoarea tranşă pe 15 februarie. În februarie aşteptăm până la 720.000 de doze. În martie peste 1,1 milioane de doze suplimentar. Pentru Moderna, în februarie avem 167.000 de doze care includ acea reducere de 20% care va fi recuperată până la finalul lunii martie. În martie primim suplimentar 226.000 doze, probabil în două tranşe. Cu privire la dozele de la AstraZeneca, pe 12 februarie aşteptăm următoarea tranşă – aproape 92.000 de doze. (…) În paralel, negocierile continuă la nivel european şi probabil vor urma şi alte două contracte care vor fi semnate cu două companii Novavax şi Valneva”, a declarat Andrei Baciu.

Citeşte şi: Coadă la vaccinare anti-COVID. Peste 100 de persoane au aşteaptat zeci de minute în faţa Spitalului Universitar de Urgență București

 

Vaccinul dezvoltat de Novavax are o eficacitate de 89.3% 

Vaccinul NVX-CoV2373, dezvoltat de Novavax, s-a dovedit eficient împotriva tulpinilor de coronavirus mutant din Marea Britanie şi Africa de Sud.

Vaccinul dezvoltat de Novavax a dovedit o eficacitate de 89.3% în faza a 3-a a studiului clinic efectuat în Marea Britanie.

Novavax a anunţat, de asemenea, rezultate bune şi în timpul testelor din faza a doua efectuate în Africa de Sud.

Citeşte şi: Noi doze de vaccin Pfizer vor ajunge în România. Valeriu Gheorghiță explică unde vor fi distribuite

 

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Valneva, derivat din Ixiaro, vaccinul folosit împotriva encefalitei japoneze

Valneva SE este o companie franceză cu situri de producţie în Scoţia, Suedia şi Austria. Sunt cunoscuţi pentru Dukoral – vaccin împotriva holerei, utilizat în Europa, Ameria şi Australia, şi Ixiaro, vaccin împotriva encefalitei japoneze, folosit în Europa, Ameria şi Australia.

Valneva a dezvoltat şi VLA2001, un vaccin anti-COVID derivat din vaccinul Ixiaro.

Valneva a ajuns la un acord cu guvernul britanic pentru a le furniza până la 100 de milioane de doze de vaccin produse la situl din Livingston, Scoţia. Guvernul britanic a făcut o precomandă de 60 de milioane de doze.